'Oorlog met Hamas tot bittere einde'

Palestijnen verzamelen zich rond een verwoest gebouw in Jebaliya. (AP) Beeld
Palestijnen verzamelen zich rond een verwoest gebouw in Jebaliya. (AP)

Israël gaat in de oorlog met Hamas tot 'het bittere einde'. De Israëlische minister van defensie Ehud Barak verklaarde vandaag dat het luchtoffensief in Gaza nog zal worden verhevigd. Israël wil Hamas zo dwingen zijn 'vijandige acties' tegen Israëlische burgers te stoppen.

Vanmorgen vroeg bestookte Israël een huis naast het appartement van Hamas-premier Ismail Haniyeh in een vluchtelingenkamp bij Gaza-Stad. Haniyeh was niet thuis. Net als de andere Hamas-leiders dook hij aan het begin van het offensief onder. Andere locaties die maandag werden bestookt waren de Islamitische Universiteit en het regeringscomplex in Gaza-Stad.

Barak verklaarde dat 'niet de inwoners, maar de Hamas-bestuurders in Gaza het doelwit zijn van de grootscheepse luchtaanvallen'. De Israëlische bombardementen kostten tot dusverre tenminste 310 Palestijnen het leven.

Als vergelding dreigt Hamas de Israëlische ministers Tzipi Livni (Buitenlandse Zaken) en Ehud Barak (Defensie) te doden, zo meldt de Israëlische krant Haaretz. Het dreigement is afkomstig van de hoge Hamas-functionaris Fatah Hamad. Hij zei dat Hamas ook jacht zou maken op hoge Palestijnse functionarissen op de Westelijke Jordaanoever, die met Israël hebben samengespannen. Hamas heeft de macht in de Gazastrook. De rivaliserende Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

De Arabische landen en Iran zijn woedend over de aanvallen. In Teheran gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen de luchtaanvallen op de Gazastrook. De betogers droegen onder meer spandoeken met de tekst „Israël moet van de aardbodem geveegd worden”.

Ook legerleiders en overheidsfunctionarissen namen deel aan de betoging. Teheran steunt Hamas, maar ontkent de beweging die de Gazastrook beheerst van wapens te voorzien. Iran erkent Israël niet als staat.

Ook in buurland Irak gingen zo'n duizend betogers de straat op. Het ging met name om aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr die Israëlische en Amerikaanse vlaggen in brand staken. De politieke partij van de Iraakse premier Nouri al-Maliki gaf een verklaring uit waarin het Israëlische offensief wordt veroordeeld en de Arabische landen worden opgeroepen de betrekkingen met Israël te verbreken.

Van Europese zijde zijn de reacties zeer verschillend. Zo heeft de Britse regering het Israëlische optreden scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband noemde „elk verlies aan onschuldige levens onaanvaardbaar”.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel daarentegen legde de schuldvraag geheel bij Hamas. Volgens Merkel heeft Hamas het staakt-het-vuren geschonden door raketten af te vuren op Israël. In een telefoongesprek met de Israëlische premier Ehud Olmert zou Merkel hebben gezegd dat 'de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de situatie in de regio duidelijk en exclusief bij Hamas ligt.

Ook vindt Merkel dat Israël het volste recht heeft zichzelf te verdedigen. „Het is overduidelijk dat in deze situatie Hamas permanent het vuren moet staken, zodat de Israëlische militaire operaties snel beëindigd kunnen worden”, zei éen woordvoerder van Merkel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden