Oorlog in Syrië is ook een gevaar voor 'de taal van Jezus'

Maaloela. Deze foto is verspreid door het Syrische staatspersbureau. Het is niet bekend wanneer hij is genomen. Beeld epa

De oorlog in Syrië gaat niet alleen ten koste van levens, gebouwen en infrastructuur - op de achtergrond sluimert ook een taalstrijd. Rebellen zouden afgelopen weekend het christelijke dorp Maaloela hebben veroverd, een van de weinige plaatsen waar nog Aramees wordt gesproken.

De 3000 jaar oude taal behoort tot de taalfamilie waar ook Hebreeuws onderdeel van uitmaakt en heeft interessante historische papieren: waarschijnlijk sprak Jezus Aramees. Ook een deel van de Dode Zeerollen is in het Aramees geschreven.

Aramees was een aantal eeuwen lang de voertaal in Syrië, Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden. Na de verovering van Israël en Palestina door het Romeinse rijk en de opkomst van het Arabisch en het dialect Syrisch raakte de taal in onbruik. Het alfabet is zelfs goeddeels verloren gegaan.

De 3000 inwoners van Maaloela, op 55 kilometer ten noorden van Damascus, houden echter stand. Hun dorp ligt in de bergen, op 1500 meter hoogte. De afgelopen eeuwen leefden ze een geïsoleerd bestaan: Damascus was alleen te bereizen over bergwegen die in de winter ondersneeuwden. Voor enkele kleinere Aramese dorpen in de omgeving gold hetzelfde.

Rebellen nemen dorp over
Nu maakt Maaloela echter een kleine revolutie door. Troepen die loyaal zijn aan het Syrische leger zouden zaterdag korte tijd aan de winnende hand zijn geweest, maar verloren later op de dag grip op het dorp. Het Syrian Observatory for Human Rights, een mensenrechtenorganisatie, heeft bevestigd dat rebellen er nu de dienst uitmaken.

Ze zouden christelijke kerken en huizen hebben geplunderd en inwoners hebben vermoord. 'Ik hoorde schoten', vertelt medewerker Rami Abdurrahman aan persbureau AP. 'Daarna zag ik drie lichamen liggen, midden op straat. Veel mensen zijn het dorp ontvlucht.' Voor zover bekend hebben regeringstroepen Maaloela (nog) niet heroverd.

Het onzevader in het Aramees Beeld Wikimedia/Dangelo
De toegangsweg van Maaloela. Deze foto is verspreid door het Syrische staatspersbureau. Het is niet bekend wanneer hij is genomen. Beeld epa
Een Syrische militair in actie in Maaloela. Deze foto is verspreid door het Syrische staatspersbureau. Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden