Oordeel zonder straf past bij gedoogbeleid

Rechter vindt dat henneptelers binnen de grenzen blijven

Twee Groningse telers van hennep hebben sinds donderdag een strafblad, maar hoeven niet de cel in. De veroordeling zonder strafoplegging door de rechtbank is een typische reflectie van het Nederlandse gedoogbeleid. Het oordeel dekt nu ook het laatste stukje van de hennepketen: de verkoop via de erkende coffeeshop wordt gedoogd, het transport van meer dan 30 gram hennep ten behoeve van de eigen coffeeshop is een strafbaar feit, maar leidt niet tot strafoplegging. En dat laatste geldt nu dus ook voor de teelt.

De Groningse rechter kon er niet om heen. Gedurende enkele jaren had het duo hennep geteeld. En beiden waren zeker niet van plan dat te ontkennen. De rechter stelde wel vast dat politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst keurig op de hoogte waren. De elektriciteit werd niet illegaal afgetapt, maar netjes betaald. De teelt was zonder chemische bestrijdingsmiddelen en de kwekerij bezorgde geen overlast en vormde geen brandgevaar. De productie was bestemd voor slechts twee gedoogde coffeeshops en van handel over de grens geen sprake. Hartstikke strafbaar allemaal die teelt, maar allemaal begaan binnen de grenzen van het door de overheid zelf opgestelde softdrugsbeleid, zo oordeelde de rechter.

Dat beleid steunt op twee pijlers. De maatschappelijke schade van drugshandel en -gebruik wordt met gedogen beperkt en het gedogen van de verkoop van softdrugs moet voorkomen dat een groter gezondheidsrisico (in de vorm van harddrugs) in beeld komt. Dat de twee kwekers binnen die doelstellingen opereerden en er een nette bewijsvoering op nahielden, was voor de rechter voldoende om wel te veroordelen, maar zonder een straf op te leggen.

Als deze uitspraak overeind blijft in het inmiddels ingestelde hoger beroep, weet de hennepkweker waar hij aan toe is als hij zich zo gedraagt als de Groningse collega's: de rekening is een veroordeling en dus een strafblad, maar zitten is er niet bij. Een effect dat geheel past bij de stand van de maatschappelijk discussie.

De Groningse uitspraak is geheel in lijn met die van zeker twee collega's. Begin dit jaar veroordeelde de Zwolse rechter coffeeshop Sky High uit die stad voor het aanhouden van een te grote voorraad hennep. Een halve kilo mag, maar Sky High had in twintig jaar gedogen een omzet opgebouwd die daar boven lag. Strafbaar ja, zei de rechter, maar geen straf. Het runnen van een gedoogde coffeeshop is niet te doen zonder strafbare feiten te plegen, legde hij uit.

Een Utrechtse houdster van twee coffeeshops die al bijna dertig jaar draaide met gedoogvergunningen werd vervolgd voor 1,5 kilo die zij in haar auto aanvoerde. Fout, zoveel hennep mag niemand vervoeren, oordeelde de Utrechtse rechter. Maar ja, de verkoop gedogen kan niet zonder aanvoer en de 1,5 kilo was zo ongeveer de dagomzet van de beide coffeeshops. Het henneptransport was dan ook het logische gevolg van de gedoogde verkoop. Verdachte is strafbaar zei de rechter. Maar wat ze deed is feitelijk niet anders dan het op verantwoorde wijze exploiteren van twee coffeeshops. Zestig uur werkstraf had het OM geëist. Net als bij de Groningse teler, de Zwolse coffeeshop eigenaar was ook hier de prijs van het delict: een strafblad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden