Oordeel over eerste oefendag waterramp komt later

Acht ministers, zo'n tweehonderd burgemeesters en veel andere bestuurders hebben maandag geprobeerd zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een watersnoodramp.

Hoe ze het ervan af hebben gebracht, konden de organisatoren van de landelijke overstromingsoefening Waterproef na de eerste dag echter niet aangeven.

Volgens woordvoerder Harry Keereweer was er veel betrokkenheid en inzet, maar is het nog te vroeg om te zeggen wat er wel of niet goed is gegaan. De acht bewindslieden en vertegenwoordigers van acht veiligheidsregio's, waarin gemeenten en hulpdiensten samenwerken, kregen te maken met een naderende superstorm die grote problemen zal veroorzaken. Ze moesten vooral bepalen wie er geëvacueerd moest worden, waarheen en hoe.

Daarbij ging de aandacht vooral uit naar slachtoffers die zichzelf niet kunnen redden. Dat bleek een bont gezelschap: van patiënten in het ziekenhuis en onbekende hulpbehoevenden op vier hoog achter tot gevangenen.

De ministers kwamen voor overleg bijeen in het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Ze hebben kordate besluiten genomen”, was alles wat Keereweer op basis van eerste indrukken kon zeggen. Hoe de veiligheidsregio's onderling hebben gecommuniceerd, wist hij nog niet.

Tijdens de landelijke oefening, die tot en met vrijdag duurt, moet blijken hoe het staat met de onderlinge samenwerking tussen de rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen. Volgens de organisatie, die in opdracht van het kabinet in het leven is geroepen, is Nederland op dit moment niet goed voorbereid op de gevolgen van een overstroming.

Het gaat om een zogeheten bestuurlijke oefening. Dat betekent dat bestuurders samen met hulpdiensten bedenken wat er nodig is om de schade van een overstroming te beperken. De meeste maatregelen worden niet echt uitgevoerd. Dinsdag staan de grote rivieren centraal en wordt een dreigende dijkdoorbraak nagebootst. De hulpdiensten zullen dan in Leerdam tweehonderd inwoners evacueren. Dat gebeurt wel echt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden