Oordeel over borstkankerzorg vaak interpretatie

Jeroen den Blijker

amsterdam – Pikant: drie ziekenhuizen waarmee zorgverzekeraar CZ geen zaken meer wil doen voor borstkanker, presteren volgens de Borstkankervereniging Nederland juist uitstekend. Het is namelijk maar net hoe je de zorg beoordeelt.

Is de borstkankerzorg in Nederland slecht? Niks daarvan, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Alle borstkankerzorg voldoet aan de normen van verantwoorde zorg. Toch doet het initiatief van CZ om zes ziekenhuizen voor deze zorg niet meer te contracteren, anders vermoeden. En dat terwijl de helft van deze ziekenhuizen – De Sionsberg in Dokkum, Gemini in Den Helder en Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer – juist heel goed presteert in de ogen van de Borstkankervereniging Nederland (BVN). In de monitor van deze patiëntenorganisatie hebben zij deze maand het BVN-predikaat het Roze Lintje.

Nog een raadsel: waar CZ de zorg in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis als onvoldoende classificeert, is die volgens concurrent Achmea juist prima.

De verschillen hebben te maken met de gekozen selectiecriteria. Het oordeel van CZ leunt zwaar op het jaarlijks aantal uitgevoerde operaties en op de ideale praktijk van borstkankerzorg, zoals die in 2008 is geschetst door kankerspecialisten in het Nationaal Borstkanker Overleg.

Zorgverzekeraar Achmea wijst er echter fijntjes op dat dat overleg nog niet heeft geleid tot transparante, betrouwbare en breed gedragen normen om de kwaliteit van de zorg vast te stellen. „Wij hebben er niet voor niets bij de beroepsgroep op aangedrongen dat zo snel mogelijk te doen”, zegt Christine Rompa, woordvoerster van Achmea. De verzekeraar redeneert verder langs de lijn van de inspectie: alle borstkankerzorg in Nederland is goed. „Er is wel verschil tussen goed, beter en best.”

Zo selecteerde Achmea voor de laatste categorie 21 ziekenhuizen – terwijl CZ er vier als top classificeert. En om het nog ingewikkelder te maken: zorgverzekeraar Menzis heeft de borstkankerzorg in 26 ziekenhuizen als ’Topzorg’ aangemerkt.

„Je moet ook gewoon onze Borstkankermonitor gebruiken”, antwoordt Sandra Kloezen op de vraag wie patiënten moeten geloven. Kloezen is directeur van de Borstkankervereniging Nederland. Voor de monitor verwerkte de patiëntenvereniging gegevens die de ziekenhuizen over hun zorg moeten aanleveren bij de IGZ, maar ook aan Zichtbare Zorg, een site vol met kwaliteitsinformatie van zorginstellingen. Daarnaast stelde BNV nog zes aanvullende vragen, vooral over de ondersteuning van patiënt, familie en huisarts. „Is er bijvoorbeeld psychosociale hulp geregeld?”, zegt Kloezen. Die zes extra vragen kunnen het ziekenhuis het Roze Lintje opleveren.

Het probleem bij kwaliteitsmeting is en blijft evenwel hoe je de aangeleverde gegevens meet en interpreteert, geeft Kloezen toe. „Hoe meet je bijvoorbeeld of een borst volledig schoon is van kwaadaardig weefsel?” Uit studies is verder bekend dat gegevens soms worden ingevuld door administratieve krachten in plaats van door de behandelaar. Zelfs logische gegevens kunnen in de praktijk onbruikbaar blijken. Bij kanker wordt de overlevingskans na vijf jaar vaak als criterium gezien voor een succesvolle ingreep. Maar patiënten raken ook uit beeld omdat ze verhuizen of overlijden aan ouderdom of een andere ziekte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden