Oom agent helpt de burger nu op het Twitterspreekuur

Het sms-alert van de politie Haaglanden is ook via Twitter te volgen.Beeld FOTO LEX VAN LIESHOUT, ANP

Een gast verlaat het restaurant zonder te betalen. Schande, roept iemand op Twitter. Waarom doet de politie hier niets aan?

In het politiebureau in Naaldwijk kijken 'informatiecoördinator' Leo den Broeder en plaatsvervangend bureauchef Jan van den Berg elkaar aan. Lastige vraag. "Typisch een geval van flessentrekkerij", zegt Van den Berg. Of deze dader echt strafbaar is, ligt juridisch ingewikkeld. In ieder geval te gecompliceerd om in 140 tekens (de lengte van een Twitter-bericht) samen te vatten.

Sinds vorig jaar december houdt de politie Westland elke dinsdagmiddag een zogenoemd Twitter-spreekuur. Burgers zijn welkom om via tweets vragen te stellen over onderwerpen als veiligheid en overlast. "Wij willen als agenten zo dicht mogelijk bij het publiek komen", zegt een woordvoerder van het politiekorps Haaglanden, waar het Westland onder valt. "We geven op het bureau bijvoorbeeld presentaties over ons werk aan bejaardenhuizen en bedrijven. En tegenwoordig gebruiken steeds meer agenten dus ook Twitter. De politie kan er niet meer omheen."

Hij geeft een voorbeeld: medio vorig jaar werd het Haags tv-sterretje 'Tijgertje' op heterdaad betrapt toen ze in een winkelcentrum in Leidschendam kleding stal. Nog voordat de vrouw kon worden afgevoerd in een politieauto, was Nederland via Twitter-berichten van omstanders op de hoogte. Het dwong de politie om op dezelfde manier informatie te verspreiden, mede om onjuiste geruchten te corrigeren.

Binnen het korps Haaglanden maken inmiddels 74 wijkagenten gebruik van Twitter. Wie begint, moet eerst op les. De beginnende Twitteraars krijgen te horen dat ze het contact met de burgers kunnen versterken. Dat ze getuigenoproepen kunnen doen. Verzoeken om tips. De buurt informeren over een zaak.

Ook wordt agenten geleerd wat ze vooral niet moeten doen: dader-informatie prijsgeven of foutieve informatie verspreiden. De affaire rond voormalig districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe ligt nog vers in het geheugen. Zij twitterde eind 2010 na de vondst van twee lichamen in een woning dat het 'vast ging om huiselijk geweld'. Later bleek het tweetal omgekomen door een koolmonoxidevergiftiging. Het voorval kostte de districtschef haar baan.

Twitter groeit, maar niet iedereen is er blij mee
Twitter is een krachtig, maar ook lastig medium. Leo den Broeder zegt, terwijl het spreekuur bezig is: "Je wilt geen discussies met mensen, dat werkt niet met dit soort korte berichten". Opvallend veel tweets van burgers gaan over het verkeer. Of ergens geparkeerd mag worden. Of de politie op snelheid wil komen controleren. "We doen ons best om iedereen direct tevreden te stellen", vertelt Den Broeder. Maar dat kan niet altijd. Vragen worden dan doorgespeeld naar een wijkagent of de verkeerspolitie.

De agenten in het Westland merken wel dat hun aanwezigheid op Twitter effect sorteert. Deze maand, toen een lokale zender in een opsporingsprogramma aandacht gaf aan een diefstal, kwamen bij de politie tweets binnen met informatie over de vermoedelijke dader. Een Twitterbericht versturen is voor burgers makkelijker dan bellen, merkt Den Broeder. De verdachte zag de tweets zelf ook en meldde zich de volgende dag op het bureau.

Twitter is jarig. De almaar populairder wordende internetdienst bestaat deze maand exact zes jaar. Het aantal actieve gebruikers van Twitter is inmiddels gegroeid naar 140 miljoen wereldwijd. Zij versturen elke drie dagen in totaal een miljard berichten: tweets (gekwetter).

Twitter is machtig: Geert Wilders bijvoorbeeld heeft 167.000 'volgers', waardoor zijn berichten (maximaal 140 tekens) zich als een olievlek over het internet verspreiden.

Twitter is gevaarlijk: burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst dacht vorige maand grappig te zijn door te twitteren 'Nu al die overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z'n klaag geslepen wordt...niet sambalb(l)ij!'. De burgemeester kreeg een spervuur van kritiek over zich heen.

Twitter is omstreden: Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen die veel genruikmaakte van het medium, heeft een 'Twitter-pauze' afgekondigd. Hij noemt Twitter 'vluchtig, hard, heel snel en ongenuanceerd'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden