Ook Zweden heeft zijn 'Keulen'

Briefjes en bloemen voor het station in Keulen. Volgens de krant Dagens Nyheter zou een groep Afghanen grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor aanrandingen tijdens een groot festival in augustus in Zweden. Beeld epa
Briefjes en bloemen voor het station in Keulen. Volgens de krant Dagens Nyheter zou een groep Afghanen grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor aanrandingen tijdens een groot festival in augustus in Zweden.Beeld epa

De massale aangifte van aanranding door vrouwen in Keulen tegen mannen met een Arabisch uiterlijk en mannelijke asielzoekers tijdens nieuwjaarsnacht, heeft gevolgen in Zweden. Daar ligt de politie nu zwaar onder vuur omdat de korpsleiding doelbewust de afkomst zou hebben verzwegen van aanranders die afgelopen zomer toesloegen.

Saskia Jonker

Volgens de krant Dagens Nyheter zou een groep Afghanen grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor aanrandingen tijdens een groot festival in augustus. De politie heeft daarover niets naar buiten gebracht totdat de krant er naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen en andere Duitse steden in het weekeinde over berichtte.

Woordvoerder Varg Gyllander van de politie in Stockholm bevestigde dat er 'een groot aantal' aanrandingen had plaatsgehad en dat tientallen mannen waren opgepakt. Het aantal verdachten, door de politie niet bevestigd, loopt in de berichtgeving uiteen van 50 tot 200. De slachtoffers, het zou om twintig aangiften gaan, zouden in de tienerleeftijd zitten.

Dat de meeste verdachten uit Afghanistan kwamen, kon Gyllander niet bevestigen. De krant tekende uit de mond van politiechef Peter Agren wel op dat ze 'soms niet durven te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de extreem-rechtse Zweden Democraten in de kaart zal spelen'. Volgens persbureau Reuters gaat de Zweedse politie deze doofpotaantijgingen onderzoeken.

'Niet acceptabel'
De politie in Keulen kreeg nieuwe kritiek te verwerken. Deelstaatminister Ralf Jäger van binnenlandse zaken van Noordrijn-Westfalen zei dat het optreden van de politie tijdens de jaarwisseling 'niet acceptabel' was. Het korps had geen goed overzicht van de situatie rondom het centraal station en sloeg daarom een aanbieding af van de landelijke politie voor 'de broodnodige versterking'. Vrijdag werd politiechef Wolfgang Albers daarom al op non-actief gesteld.

Jäger bevestigde tijdens een persbijeenkomst dat het overgrote deel van de nu 19 verdachten asielzoeker is, voornamelijk afkomstig uit landen als Marokko en Algerije. Vorige week zeiden de Keulse burgemeester en Albers nog dat er geen bewijzen waren dat er migranten onder de daders zaten.

Keulse rechts-extremisten vallen allochtonen aan

Keulse rechts-extremisten, 'rockers' en hooligans vielen zondagavond op vier plaatsen allochtonen aan. Zes Pakistani werden door een groep van 25 mannen aangevallen, een Syriër door tien mannen. "Een via sociale media geplande actie tegen buitenlanders", noemt de politie het.

Prominente politici waarschuwden er nog voor om niet alle buitenlanders over één kam te scheren met de daders van de massa-aanranding op Oud & Nieuw, die vooral uit Noord-Afrikaanse landen zouden komen. Maar bij de Duitse Raad van Moslims kwamen afgelopen week 50 dreigtelefoontjes en honderden haatmails binnen. De Keulse politie trad zondagavond hard op. Binnen enkele uren werden 153 mensen gecontroleerd en 199 gebiedsverboden uitgevaardigd. Vier mensen zijn opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden