Ook Zuid-Korea zint op atoombom

Na derde kernproef in Noord-Korea eisen regerende conservatieven in zuiden kernwapen

Nu Noord-Korea voor de derde keer een atoomproef heeft uitgevoerd, willen politici van de regerende conservatieve partij in Zuid-Korea ook een kernwapen. "Om ons te kunnen verdedigen, hebben ook wij kernwapens nodig", zei het parlementslid van de regerende conservatieven Chung Mong-joon deze week. "We kunnen niet met stenen gooien als de vijand een machinegeweer op ons richt", zo redeneert Chang, die vooral bekend is als miljardair. Als zoon van de oprichter van Hyundai dient hij niet alleen het 'landsbelang', hij is ook grootaandeelhouder van de scheepsbouwtak van Hyundai.

Nadat Noord- en Zuid-Korea een overeenkomst tegen kernwapens tekenden in 1992, werden de in Zuid-Korea gestationeerde Amerikaanse atoomwapens opgeruimd. Nu Noord-Korea al jaren de overeenkomst aan zijn laars lapt, heeft het geen zin zich als enige partij aan de overeenkomst te houden, stellen Chang en andere conservatieve parlementariërs.

Shin Chang-hoon, directeur en nucleair expert van het Asan instituut voor beleidsstudies, is het daar niet mee eens: "Als Zuid-Korea uit de overeenkomst stapt, is dat voor Noord-Korea een legitimatie voor hun atoomprogramma. Bovendien kan Zuid-Korea dat niet verantwoorden gezien zijn internationale verplichting om kernwapens niet verder te verbreiden."

Maar Shin begrijpt het nucleaire pleidooi van de conservatieve Zuid-Koreanen wel. Volgens hem is het een wanhoopsboodschap aan China, het enige land dat nog enige invloed op Noord-Korea heeft. "China's voornaamste prioriteit is stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Die komt in gevaar als er een nucleair domino-effect ontstaat waarbij de hele regio kernwapens gaat aanschaffen. Dreigen met herintroductie van kernwapens in Zuid-Korea moet China er dus van overtuigen harder op te treden tegen Noord-Korea."

Opnieuw installeren van Amerikaanse kernwapens in Zuid-Korea vindt Shin evenmin zinvol. "Het is in het verleden bewezen dat het bezit van kernwapens andere staten er niet van weerhoudt deze zelf te ontwikkelen. Het zal absoluut niet het Noord-Koreaanse atoomprogramma in toom houden."

Toch lijken de ambities voor een nucleair Zuid-Korea serieus. Vorig jaar initieerde het militaire comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een voorstel om opnieuw kernwapens te installeren in Zuid-Korea. Als niet-bindende aanbeveling kwam dat in mei door het door Republikeinen gedomineerde Huis. De toenmalige president van Zuid-Korea Lee Myung-bak ging er niet op in.

Dat kan veranderen nu deze maand een nieuwe president aantreedt in Zuid-Korea. Daarmee krijgen de voorstanders van 'minimale defensie', zoals parlementariër Won Yoo-chul het noemt, een nieuwe kans op hun nucleaire droom. Zijn collega Chung Mong-joon, die bekendstaat om zijn nucleaire pleidooi, was in de verkiezingscampagne de rechterhand van de nieuwe president Park Geun-hye.

Voor Lee Choon-kun, veiligheidsexpert bij het Korea Economisch Onderzoeksinstituut, is samenwerking met de VS niet de beste optie. "Obama heeft zich uitgesproken tegen proliferatie, dus dat plan zal nooit goedkeuring krijgen. Noord-Korea is niet van plan zijn kernwapens op te geven, dus zullen wij onze eigen wapens ontwikkelen."

Zijn standpunt krijgt deze week veel bijval op de opiniepagina's van de Zuid-Koreaanse media. "We moeten uit het non-proliferatieverdrag stappen. We hebben de techniek in huis om veel betere wapens te bouwen dan het noorden", schrijft een van de leidende opiniemakers Cho Gap-je in weekblad Chosun.

Shin Chang-hoon lacht om deze 'ophef zonder realiteitszin'. "Dat gaat nooit gebeuren. Dan zou Zuid-Korea ook sancties opgelegd krijgen en zijn reputatie in de internationale gemeenschap verliezen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden