Ook zonder wietpas blijft de deur voor buitenlanders dicht

Meer vrijheid voor gemeenten, maar ID-plicht sneuvelt niet

Verdwijnt de wietpas, of toch niet? Het regeerakkoord van VVD en PvdA leidt in Zuid-Nederland tot vragen. De nieuwe coalitie schrapt de eis dat coffeeshopklanten zich moeten inschrijven als lid. Maar buitenlanders zijn straks niet meer welkom in de Nederlandse coffeeshops, zoals nu al in Zuid-Nederland het geval is. De wietpas blijft dus - voor de helft.

In The Grass Company, de grootste coffeeshop van Tilburg, gaat aan de bar de duim van een stamgast omhoog. "Het is een stapje de goede kant op", vindt ook bedrijfsleider Jasper Rutten. Hij vreesde het maximum aantal leden van tweeduizend, dat vanaf januari zou gelden. Dat is nu van de baan. De coffeeshop, met 4300 leden, kan opgelucht ademhalen. Toch is ook hier ruim de helft van de klanten verdwenen. "Ze vertrouwen het registratiesysteem niet", zegt bezoekster Karifa Verhoofstad.

De registratieplicht wierp een drempel op voor coffeeshopklanten met privacybezwaren, stelt Onno Hoes (VVD), burgemeester van Maastricht. "Dat zorgt ervoor dat op dit moment veel Nederlanders op straat zoeken naar dealers. Ook bij ons." Hij is daarom blij dat de ledenlijst niet meer nodig is.

Maar Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders Maastricht, is woest. "Ondanks eerdere beloften heeft de PvdA de belangen van onze consumenten verkwanseld", vindt hij. Klanten hoeven zich straks dan niet in te schrijven, ze moeten zich wel bij elk bezoek identificeren met hun identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister. Dat uittreksel moet regelmatig vernieuwd worden, verwacht Josemans. "Het is een verkapte vorm van registratie. Dat gaat op het gemeentehuis van: 'Hé, daar komt Jansen weer voor zijn wietpapiertje."

Burgemeester Peter Noordanus (PvdA) van Tilburg vindt alleen een identiteitsbewijs voldoende. Hij begrijpt niet waarom VVD en PvdA vasthouden aan het uittreksel. Hij geeft geen prioriteit aan de handhaving daarvan, kondigde hij gisteren aan. Het uittreksel zorgt ervoor dat in België wonende Nederlanders de coffeeshops niet inkomen. Volgens Noordanus is dat een hele kleine groep.

Ook in Eindhoven hoeven coffeeshophouders van de gemeente geen uittreksel te vragen. Burgemeester Van Gijzel (PvdA) wil voorkomen dat blowers op straat hun heil zoeken.

Het regeerakkoord biedt een uitweg: het spreekt van 'lokaal maatwerk'. Wat Onno Hoes betreft zouden gemeenten zelf moeten kunnen beslissen over het uittreksel. Amsterdam, dat fel ageert tegen de wietpas, zou via dat 'maatwerk' de vrijheid moeten hebben om buitenlanders toe te blijven laten in de coffeeshops, vindt Hoes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden