Ook zonder speciale status is redding nabij voor Teeselinkven

Het bedreigde natuurgebiedje Tee- selinkven bij Neede krijgt de reddende hand toegestoken van Provinciale Staten in Gelderland. Een Statenmeerderheid is positief over een plan om bijna 400.000 euro te investeren in de bedrijfsverplaatsing van een aanpalende intensieve veehouderij. Het kabinet wil het Teeselinkven van de Natura2000-lijst afvoeren. Natura2000-status of niet, de provincie Gelderland wil de natuur op deze plek helpen met die verhuizing. Vandaag valt een besluit.

Het Teeselinkven is een van de geïsoleerde natuurgebieden in Oost-Nederland die van de Natura2000-lijst moeten verdwijnen. In de omgeving zouden zeventig boeren worden beperkt in hun bedrijfsvoering vanwege deze 18 hectare in de Achterhoek. In de ogen van staatssecretaris Bleker van landbouw en natuurbeheer schiet het natuurbeleid hier zijn doel voorbij. Inmiddels is hij bij de Europese Commissie een procedure begonnen om enkele natuurgebiedjes te ontdoen van de Natura2000-status. Een SP-motie hiertegen in de Tweede Kamer haalde het in juni niet.

Gebiedseigenaar stichting Geldersch Landschap werkt al jaren met de provincie Gelderland aan verbetering van de natuurwaarde bij het Teeselinkven. Het vennengebiedje bestaat uit zwakgebufferde moerassen. Zwakgebufferd betekent dat het water heel helder is en heel weinig voedingsstoffen bevat. Het is een lage plek in het landschap waar puur grondwater aan de oppervlakte komt. Dat trekt speciale dier- en plantensoorten aan, zoals zeldzame boomkikkers en galigaan. Hun schrale leefmilieu wordt bedreigd door kwelwater van een hoger gelegen bemeste akker.

Het lukte Geldersch Landschap nooit deze akker te kopen. Natura2000 beloofde kansen om het natuurgebied tegen de te voedingsstoffenrijke kwelwaterstroom te beschermen. Hoewel de landschapsstichting voor behoud van de Natura2000-status is, vindt ze een goede aanpak van het feitelijke lokale probleem urgenter. Nu al overwoekeren algemene plantensoorten unieke flora. Stopt de akkerbemesting bij de veehouderij, dan kan de natuur zich herstellen. De provincie stelt dat het maatwerk voor het Teeselinkven, en de forse investering, geen algemeen Gelders beleid wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden