Ook zonder basisbeurs willen meer jongeren weer studeren

Studenten aan de Erasmusuniversiteit in Amsterdam.Beeld anp

Voorzichtig hopen hogescholen en universiteiten dat jongeren ook zonder basisbeurs weer gaan studeren. Ze verwelkomen in september waarschijnlijk meer eerstejaars dan in 2015.

De hogescholen tellen tot 1 mei rond de 143.000 inschrijvingen: zes procent meer dan in dezelfde week vorig jaar. Het aantal nieuwe universitaire inschrijvingen stijgt zelfs met elf procent: meer dan 73.000 mensen willen in september met een studie starten.

De stijging wordt niet alleen veroorzaakt doordat dit jaar meer leerlingen eindexamen doen op havo, vwo of mbo. Het ministerie van Onderwijs schat dat, variërend tussen de drie vooropleidingen, een tot drie procent meer jongeren een diploma zal halen.

"De nieuwe cijfers kunnen wijzen op een gedeeltelijk herstel van de forse daling van het aantal eerstejaars in 2015", zegt de Vereniging Hogescholen voorzichtig. Universiteitenvereniging VSNU houdt zich op de vlakte. "De daling was aan de universiteiten sowieso al beperkt", aldus de woordvoerder.

Leenstelsel
De cijfers zijn interessant omdat nieuwe studenten sinds september 2015 geen basisbeurs meer krijgen. Studenten kunnen die 290 euro nu lenen, en de aanvullende beurs voor kinderen uit armere gezinnen is verhoogd tot maximaal 380 euro per maand.

Mede door dat nieuwe leenstelsel gingen vorig jaar minder jongeren studeren. In het hbo bedroeg de dip meer dan acht procent. Dat lag ook aan strengere toelatingseisen en aan het zogeheten 'boeggolfeffect': het effect dat jongeren in 2014 hun tussenjaar oversloegen om nog wel de basisbeurs mee te pikken. Vooral voor gehandicapte jongeren en jongeren uit armere gezinnen of zonder hoogopgeleide ouders vormden de hogere studiekosten een struikelblok, bleek onlangs uit onderzoek van onderwijsinstituut ResearchNed.

Buitenlandse studenten
De universiteiten hadden vorig jaar minder last van de dip dan hogescholen, vooral doordat het wetenschappelijk onderwijs jaar na jaar meer buitenlanders trekt. Ook nu weten ze Nederland weer te vinden. Bijna zestienduizend hebben zich hier ingeschreven: 28 procent meer dan vorig jaar. Traditioneel zijn dat vooral Duitsers, Belgen en Chinezen.

Maar juist van buitenlandse studenten weet je nooit wat ze precies gaan doen, benadrukt de woordvoerder van de VSNU. Ze schrijven zich in bij veel universiteiten en maken pas laat hun keuze.

Sinds 2014 moeten studiekiezers zich voor 1 mei aanmelden voor een of meerdere opleidingen. Zo is er genoeg tijd voor de zogeheten 'studiekeuzecheck'. Aankomend studenten volgen bijvoorbeeld alvast een hoorcollege om te kijken of de opleiding bij hen past.

Wie zich na 1 mei aanmeldt kan nog toegelaten worden, maar is overgeleverd aan de goede wil van de instelling. Universiteiten en hogescholen mogen laatkomers weigeren.

Wie zich voor drie opleidingen aanmeldt, is in deze cijfers maar een keer meegeteld. Er zijn altijd scholieren die zakken voor hun eindexamen, niet worden ingeloot of toch een jaartje gaan reizen. Het uiteindelijke aantal inschrijvingen is daarom altijd lager dan het aantal vooraanmeldingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden