Ook zomers gieren de zenuwen door concertzaal

AMSTERDAM - Normaal draagt een van de suppoosten in het Amsterdams Concertgebouw de bloemen op, maar zaterdagavond daalde directeur Martijn Sanders zelf met een extra mooie bos de staatsietrap af om pianist John Browning te belonen, niet alleen omdat hij zo fraai Mozarts pianoconcert KV 488 had gespeeld, maar meer nog omdat Browning de avond had gered.

Achter het klavier had namelijk moeten zitten de vermaarde Bella Davidovitsj om samen met het Limburgs Symphonie Orkest onder leiding van zijn chef Salvador Mas Conde het pianoconcert in a van Schumann te vertolken.

Vrijdag had zij gezond gerepeteerd in Maastricht, maar zaterdag belde zij vanuit haar Amsterdamse hotel naar directeur Sanders dat zij ziek lag: griep.

De Concertgebouw-directeur heeft tijdens het seizoen al heel wat noodoplossingen moeten vinden voor zieke sterren, maar nu viel de melding dubbel tegen want de zomerconcertserie is bedoeld als een luchtig intermezzo.

De zenuwen gierden dus toch door het huis, maar Sanders bleef koel.

Repeteerde niet die middag een Amerikaanse klavierleeuw op Prokofjefs piano- concert voor uitvoering maandagavond (vanavond) in dezelfde zomerserie?

Sanders stapte op hem af: wil je vanavond mijn derde zomerconcert redden en Schumann spelen want de soliste is ziek. Browning reageerde sportief: Schumann heb ik in geen jaren gespeeld, maar Mozart KV 488 kun je zo van mij krijgen. Dus als het orkest het kent.

Dat Limburgse orkest zat niets vermoedend in de bus en kreeg bij aankomst te horen: als de geplande microfoonrepetitie een echte repetitie kan zijn, dan spelen we Mozart. Voor muziek had Sanders al gezorgd: uit de bibliotheek van het Concertgebouworkest. Met een doorloop waren solist, dirigent en orkest zeer gemotiveerd en speelden een prachtige Mozart. Maar het Limburgs Orkest, met een volle, mooi afgewerkte ensemble-klank, liet horen dat het onder Mas Conde ook een formidabel spannende en gloedvolle 'Eroica', Beethovens derde symfonie kon aanbieden aan een uitverkochte zaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden