Ook ziekenhuizen in Amstelveen en Geleen financieel in zwaar weer

Het MC Slotervaart in Amsterdam werd vorige week failliet verklaard. Beeld ANP
Het MC Slotervaart in Amsterdam werd vorige week failliet verklaard.Beeld ANP

Nog zeker twee ziekenhuizen zitten in financieel zwaar weer: Amstelland in Amstelveen en Zuyderland in Sittard-Geleen. Dat blijkt uit hun financiële cijfers van de afgelopen vier jaar.

Marten van de Wier

De twee ziekenhuizen staan onderaan een lijst van veertien zwakke ziekenhuizen van accountantskantoor BDO, waaraan minister Bruno Bruins voor medische zorg woensdagavond refereerde in het debat met de Tweede Kamer. Ze staan op die lijst nog onder de IJsselmeerziekenhuizen, die vorige week failliet gingen. Bruins zei in het debat dat hij niet denkt dat er andere ziekenhuizen op omvallen staan.

Het Amstelveense ziekenhuis Amstelland staat zo laag omdat het nog altijd geen jaarcijfers over 2017 heeft gepubliceerd, zoals het MC ­Slotervaart ook niet deed. Het Zuyderland Medisch Centrum staat zwak, vooral door een oude schuld van 400 miljoen euro.

Amstelland stelt dat het recentelijk is gelukt om ‘toekomstbestendige’ afspraken te maken met zorgverzekeraars en banken en dat de jaarrekening eind december verschijnt.

“Dat het zo lang duurt, is een teken aan de wand”, zegt ­Richard Janssen, hoogleraar bestuur van zorgorganisaties aan de Erasmus Universiteit. “Die jaarrekening moet er op 1 juni zijn. Als een instelling daar niet in slaagt, is dat een indicatie dat het niet goed gaat.” Volgens Janssen kan een accountant een jaarrekening pas goedkeuren, als hij voldoende zeker is van de continuïteit van het ziekenhuis.

Het Amstelland Ziekenhuis zegt dat het nu juist beter gaat, na een financieel zware tijd. In 2015 draaide het ziekenhuis 3,1 miljoen euro verlies, in 2016 was dat 1,3 miljoen. Net als het failliete MC Slotervaart moest Amstelland veel duur extern personeel inhuren, vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Twee bestuurders moesten vertrekken. Begin dit jaar voerde het ziekenhuis een reorganisatie door, waarvan nu de eerste positieve effecten zichtbaar worden, zo stelt het ziekenhuis.

Ook het Zuyderland in Sittard-Geleen scoorde in de stresstest van BDO wat betreft financiële gezondheid slechter dan de failliete IJsselmeerziekenhuizen. Volgens bestuursvoorzitter David Jongen speelde het ziekenhuis vorig jaar quitte, na een verlies van 14 miljoen euro in 2016. “Dit jaar verwacht ik een winst van minstens 2 miljoen”, zegt Jongen.

Ambitieuze nieuwbouw

Het Zuyderland scoort vooral slecht vanwege een lening waarop het jaarlijks 40 miljoen euro aflost. Die lening werd tien jaar geleden afgesloten voor een nieuw gebouw in Sittard. “Die ambitieuze nieuwbouw was helemaal niet nodig”, zegt hoogleraar Janssen. “Het heeft het toenmalige Orbis Medisch Centrum in een hopeloze situatie gebracht, waardoor een fusie met Heerlen tot Zuyderland nodig was.”

Een hoge schuld wordt volgens Xander Koolman, zorgeconoom aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, pas echt een probleem als het ziekenhuis verlies draait, zeker als die situatie langere tijd aanhoudt. “Zo lang financiers in het ziekenhuis geloven en verwachten dat het een positief rendement haalt, hebben zij er geen belang bij om een faillissement aan te vragen”, zegt hij.

Een tijdelijk negatief rendement vindt Koolman voor een ziekenhuis op zich niet zo bezwaarlijk. “Ziekenhuizen zijn not-for-profit, zij kunnen op de lange termijn streven naar een winst van rond de nul. Ze hebben maar een klein beetje winst nodig zodat ze, wanneer ze groeien, het eigen vermogen op peil kunnen houden”, zegt Koolman.

Zuyderland en Amstelland scoren allebei al vier jaar op rij een onvoldoende in het onderzoek van BDO. Dat geldt voor nog drie ziekenhuizen uit een lijst van veertien: Het LangeLand in Zoetermeer, Maasziekenhuis Pantein in Beugen en Ziekenhuisgroep Twente.

Lees ook:

Hoe het streekziekenhuis gered kan worden

De IJsselmeerziekenhuizen gaan na hun faillissement mogelijk in uitgeklede vorm verder. Is er nog toekomst voor het ziekenhuis in de regio?

Ziekenhuizen geven het kabinet Rutte III kopzorgen

Minister Bruins ging diep door het stof, maar zorgen over ziekenhuisfaillissementen blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden