Ook Wilders mag zijn mening geven

Als de partij van Wilders bezwaren heeft tegen bewindslieden met een dubbele nationaliteit, dan moet ze daar ook een motie over kunnen indienen.

Waarom zou een Kamerlid niet mogen voorstellen om de wet aan te passen? En daarop vooruitlopend even geen mensen met een dubbele nationaliteit te benoemen in het kabinet? Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid zijn nu eenmaal in de Kamer gekozen om voorstellen te doen. Ze vertegenwoordigen een deel van het electoraat dat, vriendelijk gezegd, niet zo veel op heeft met immigranten, allochtonen, buitenlanders of hoe ze ook genoemd worden. Zeker niet als die ook nog eens moslim zijn.

Wilders voelt haarfijn aan dat zijn achterban gruwt bij de gedachte dat Ahmed Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken wordt en Nebahat Albayrak staatssecretaris van Justitie. Niet zo zeer omdat het om PvdA’ers gaat (op zichzelf voor veel PVV-kiezers misschien ook al wel reden genoeg), maar omdat ze van Marokkaanse respectievelijk Turkse komaf zijn. De Partij voor de Vrijheid denkt dat Nederlanders die nog over een tweede nationaliteit beschikken Nederland niet loyaal kunnen dienen. Dat geldt voor bewindspersonen, maar de PVV van Wilders vertrouwt ook Kamerleden met een dubbele nationaliteit niet.

Dat elk Nederlands kamerlid een eed of gelofte aflegt waarin hij/zij trouw belooft aan de Koning, het Statuut en de Grondwet heeft voor Wilders en zijn partij geen waarde. Dat zegt meer over de leider van de PVV en zijn fractiegenoten dan over de Kamerleden en aanstaande staatssecretarissen van allochtone herkomst als Albayrak en Aboutaleb.

Wilders ziet overal conflicterende belangen opduiken. Aboutaleb moet misschien wel met de Marokkaanse overheid onderhandelen en dan, vreest de PVV, zal hij zich als Marokkaan gedragen en voorrang geven aan Marokkaanse belangen. Hetzelfde geldt voor Albayrak: als die in Turkije moet zijn voor haar werk zal ze de Turkse belangen laten prevaleren boven de Nederlandse.

Wat is ertegen dat de geachte afgevaardigde uit Venlo en zijn partij die opvatting in een motie gieten? Scheidend minister van Integratie Rita Verdonk, naar eigen zeggen sprekend namens het kabinet Balkenende III, wil het liefst ook dat leden van de Tweede Kamer en bewindspersonen hun eventuele tweede nationaliteit opgeven. Geert Wilders gaat een stapje verder: hij wil dat bij wet verplicht stellen.

Dat is de ik-zeg-wat-ik-denk-en-ik-doe-wat-ik-zeg stijl van politieke bedrijven van Wilders en geestverwante politici. Wilders speelt gewoon open kaart. Hij is recht voor zijn raap in zijn afkeer van moslims en allochtonen. Daarom zal hij ook nooit bezwaar maken dat de vrouw van ons toekomstige staatshoofd naast de Nederlandse nationaliteit, ook de Argentijnse bezit. Wilders kijkt wel uit om de positie van de razend populaire prinses Máxima aan de orde te stellen. Daarmee zou hij zijn kiezers wegjagen.

Wilders en de PVV zijn tegen de ‘tsunami van islamisering’ die in hun ogen over Nederland raast. Ze zijn tegen moslims en andere niet-westerse allochtonen. Wilders vertolkt de in Nederland levende vreemdelingenhaat. Goed voor de politieke duidelijkheid zou ik zeggen. Politieke tegenstanders van Wilders en consorten zouden die opstelling op prijs moeten stellen.

Bestrijd gewoon de ideeën van de PVV als je het daar niet mee eens bent, maar laat je niet verleiden om in de provocaties van Wilders en zijn collega’s te trappen. Dat is namelijk precies wat ze willen. En wat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet donderdag met open ogen heeft gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden