"Ook Wilders kan langdurige boycot verwachten"

null Beeld anp
Beeld anp

In België noemen ze het een 'cordon sanitaire'. Een langdurige collectieve boycot zoals in Vlaanderen van het Vlaams Belang, zou ook Geert Wilders ten deel kunnen vallen. Dat denkt de Belgische politicoloog Pascal Delwit.

Lisanne Ruijgrok

Sinds eind jaren tachtig voert het Vlaams Belang, voorheen Vlaams Blok, gedwongen oppositie. Ook toen de partij tijdens de verkiezingen van 2004 de grootste werd in het Vlaams Parlement, bleven de partijen bij het besluit om op geen enkele manier afspraken te maken met de partij van Filip Dewinter.

"Al is de PVV niet zo duidelijk extreem-rechts als het Vlaams Belang, ik zie overeenkomsten tussen de situatie in Nederland en België", zegt de onderzoeker van L'université libre de Bruxelles (ULB). Een langdurige boycot acht hij goed mogelijk. "Er zijn meer politieke verschuivingen in Nederland, maar ik kan me niet voorstellen dat een politicus de uitspraken van Wilders over Marokkanen ooit vergeet."

"Kiezers zullen uiteindelijk doorhebben dat een stem op de PVV weinig uitricht als zij toch niet aan de macht komen. Dat was ook het geval bij Vlaams Belang. Vanaf 2006 stapten veel kiezers over naar de nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie van Bart de Wever. Inmiddels speelt de partij nog slechts een kleine rol in de Belgische politiek."

Toch zou het negeren van de PVV op korte termijn een positief effect kunnen hebben voor de partij. "Wilders zou er best eens blij mee kunnen zijn. Nu kan hij zeggen: Iedereen is tegen ons. Wij vertellen de waarheid en andere partijen negeren die."

Premier en VVD-leider Mark Rutte zei vrijdag dat samenwerking met de PVV niet mogelijk is zolang die partij bij de standpunten over Marokkanen blijft. Volgens Delwit ligt een eventuele samenwerking vooral in handen van de PVV en het Vlaams belang. "Zij moeten veranderen van ideologie. Als zij blijven bij hun retoriek en standpunten over immigratie dan zal er weinig veranderen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden