Ook Wiebes zit klem in Groningen

Eric Wiebes bracht in november al een kennismakingsbezoek aan het aardbevingsgebied.Beeld Kees van de Veen

Minister Wiebes gaat vandaag naar het bevingsgebied in het besef dat hij de Groningers niet kan geven wat ze vragen.

Eric Wiebes is geen man die problemen uit de weg gaat. Integendeel. Als wethouder in Amsterdam was hij belast met de chronisch hoofdpijn veroorzakende Noord-Zuidlijn. Als staatssecretaris in het vorige kabinet moest hij het monster dat Belastingdienst heet beteugelen. En nu is Wiebes de minister die de Groningers in het aardbevingsgebied gerust dient te stellen. Een maand geleden verzuchtte hij tijdens een Kamerdebat over de gaswinning, met gevoel voor zelfspot: “Je zult er verantwoordelijk voor zijn…”

Wiebes reist vandaag af naar Groningen. De afspraak met de lokale bestuurders was al langer gepland, maar krijgt vanwege de zware beving van eergisteren (Zeerijp, 3,4 op de schaal van Richter) een extra lading. Het programma is aangepast. De minister van economische zaken en klimaat zal beginnen met een bezoek aan het getroffen gebied.

Woorden

Wat heeft Wiebes Groningen te bieden? De verwachtingen in het noorden zijn hooggespannen. Tijdens een eerder werkbezoek, in november van het vorig jaar, zei de minister over het ‘gasdossier’: “Dit is een Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse proporties.” Afgelopen maandag was zijn reactie op de beving bij Zeerijp: “We moeten de gaswinning maximaal verminderen.”

Wat die woorden precies waard zijn, zal vandaag nog niet blijken. Dat er de komende jaren minder gas uit het Groningenveld wordt gehaald, is evident. Het staat zwart op wit in het regeerakkoord van Rutte III. Maar of het kabinet harder zal ingrijpen, waar Wiebes maandag voorzichtig op hintte, is nog onduidelijk. Het is niet de verwachting dat hij vandaag concreter wordt. De minister wil per se voorkomen dat hij een belofte aan Groningen doet die hij uiteindelijk niet waar kan maken. Het vertrouwen in ‘Den Haag’ is al te zwaar beschadigd om dat risico nog te nemen.

In het eerder genoemde Kamerdebat zei Wiebes ook: “We zitten zo klem als een deur, natuurlijk. Het minimum van winning is inmiddels het maximum. Het is een hoogst oncomfortabele situatie.” Het kabinet haalt dit jaar ongeveer 21,6 miljard kuub uit het veld bij Slochteren. Minder gas winnen stuit op allerlei bezwaren. Er zijn langlopende leveringscontracten met omliggende landen. En Nederland is nog altijd aan gas verslaafd. Afkicken is, aldus Wiebes, ‘een huzarenoperatie’. Dat is geen kwestie van jaren, maar van decennia.

Schadeclaims

Wiebes zou eigenlijk naar Groningen gaan om te praten over twee andere lastige onderwerpen: de afhandeling van schadeclaims en het moeizame herstel van door bevingen beschadigde gebouwen. De minister hoopt dat hij eerdaags met de regio hierover een groter akkoord kan afsluiten, maar de heftige aardbeving van maandag heeft de verhoudingen weer op scherp gezet.

Het Centrum Veilig Wonen maakte gistermiddag bekend dat na de schok bij Zeerijp een kleine duizend schademeldingen zijn binnengekomen. Wie de getroffen bewoners gaat helpen, is ongewis. De afhandeling van claims ligt al maanden stil, het lukt betrokkenen niet om een nieuw protocol op te stellen.

De kern is dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam), als veroorzaker van de beefschade, niet meer wordt betrokken bij het beoordelen ervan. Maar ze blijft wel financieel aansprakelijk. Het blijkt juridisch ingewikkeld om te regelen. Inmiddels wachten enkele duizenden claims - en daarachter gaat een veelvoud aan gedupeerde bewoners schuil - op een beoordeling. Er is Wiebes veel aan gelegen de gestokte schadeafhandeling vlot te trekken. De Vereniging Eigen Huis voert de druk op met het voorbereiden van een rechtszaak tegen de Nam.

De minister wil ook dat de ‘hersteloperatie’, het verstevigen van de huizen, sneller gaat. Ook dat is niet even op een woensdag in januari geregeld. Groningen vraagt meer dan Wiebes op dit moment kán beloven.

Lees ook: ‘Kom maar op scheurensafari in het aardbevingsgebied’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden