CommentaarVervolging niet-gelovigen

Ook wie niet gelooft, verdient bescherming

Nederland zou zich, als een van de meest geseculariseerde landen ter wereld, moeten opwerpen als beschermer van niet-gelovigen. Het land geniet bovendien internationaal ­gezag om schendingen van geloofsvrijheid en vrije meningsuiting aan de kaak te stellen, vindt D66. 

Kamerlid Sjoerdsma stelde daarom vorige week voor dat bewindspersonen vaker en explicieter de rechten van ongelovigen over de grens verdedigen. Dat kan onder meer door vertegenwoordigers te sturen naar rechtszaken tegen ongelovigen, in de hoop dat vervolgden minder hoge straffen krijgen. Of door actief campagne te voeren tegen de doodstraf voor godslastering.

Vooropgesteld dat het nooit verkeerd is om schendingen van grondrechten aan de kaak te stellen, speelt de vraag: verdienen niet-gelovigen aparte bescherming, of op z’n minst extra aandacht? Het antwoord is ja. Een enkele campagne ten spijt, zoals die voor de Saudische ­ex-moslim Raif Badawi, richt de aandacht van ­politiek, media en samenleving zich meestal op onderdrukte gelovigen, zoals christenen in het Midden-Oosten of joden. Onderdrukking van ongelovigen is een veel recenter en dus onbekender verschijnsel dan de millennia oude onderdrukking en vervolging van andersgelovigen.

Moeilijk voor te stellen 

Dit komt natuurlijk ook doordat grootschalige secularisering zelf een relatief nieuw verschijnsel is. In Nederland vormen de geseculariseerden inmiddels een meerderheid die zelden problemen ondervindt van haar ‘godloosheid’. Dat maakt het wellicht ook moeilijk voorstelbaar hoe groot de problemen van een ex-gelovige in andere landen kunnen zijn. D66 wijst er in haar initiatiefnota op dat ex-moslims die naar Nederland zijn gevlucht, soms in asielzoekerscentra of elders in hun nieuwe omgeving alsnog worden bedreigd en gediscrimineerd.

Om hoeveel onderdrukte ongelovigen het gaat, is ­lastig in te schatten, gezien de gevaren die ze lopen als ze zich uitspreken. Atheïsten hebben over het algemeen geen eigen ‘geloofsgemeenschap’, kerk of synagoge die zich bij vervolging kan uitspreken. Een van de weinige onderzoeken naar het verschijnsel werd in 2017 gedaan door de International Humanist and Ethical Union. 

In 85 van de 196 landen wereldwijd bleken de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar te worden geschonden. Onder meer China, Soedan, Irak en Afghanistan scoren slecht in het rapport. Er zijn 36 landen die religiekritiek actief bestraffen; zo heeft Pakistan tientallen ‘blasfemisten’ in de dodencel. We kennen er één die net is vrijge­laten: de christelijke vrouw Asia Bibi.

Al met al voldoende reden om de rechten van onge­lovigen extra onder de aandacht te brengen. Geloofs­vrijheid is ook de vrijheid niets te geloven.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden