Ook Wajonger aan ’t werk, crisis of niet

Tienduizend jongeren met een arbeidshandicap moeten jaarlijks aan werk worden geholpen, zegt minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werkgevers zijn huiverig.

„In de meest onzekere tijden die we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, kun je niet van werkgevers verwachten dat ze grote risico’s nemen.” Dat standpunt van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW kan slecht nieuws zijn voor de grote groep mensen met een Wajonguitkering.

Toch sloten gisteren verschillende groepen werkgevers een convenant met minister Donner van sociale zaken. Zij willen de komende drie jaar vierhonderd mensen met een arbeidshandicap aan regulier werk helpen. Ze hebben het tij niet mee, geeft Theo van Kroonenburg toe. Hij is secretaris van Atlant Partnership, een stichting van ondernemers en organisaties in Brabant die het contract gisteren tekende.

„Het zal moeilijker zijn dan twee jaar geleden. We krijgen de laatste tijd meer mensen die gedetacheerd waren terug om weer te bemiddelen.” Toch denkt hij dat het gaat lukken. Werkgevers die werken met ’Wajongers’ krijgen genoeg voordelen. Ze zijn over het algemeen best bereid zich voor die groep in te zetten, ziet Van Kroonenburg.

Werkgevers- en werknemersorganisaties maakten vorig jaar afspraken om meer mensen met een levenslange arbeidshandicap een kans te geven. Werkgevers moeten werkplekken aanpassen, banen opknippen zodat ze ook geschikt zijn voor mensen die minder snel meekomen of het werk anders organiseren.

Ze zullen zich aan de afspraken houden, bezweren werkgeversorganisaties VNO en MKB Nederland. Maar ze willen de verwachtingen temperen. „Die afspraken zijn gemaakt in een tijd dat het economisch goed ging. Daar moet je rekening mee houden”, is de reactie van VNO-NCW. „Ik snap wel dat je er minder moeite voor doet als het economisch slecht gaat”, reageert MKB Nederland.

Minister Donner gaat intussen optimistisch voort. Tienduizend wajongers moeten elk jaar aan het werk worden geholpen, verklaarde hij gisteren.

Daar denkt MKB Nederland, dat het midden- en kleinbedrijf vertegenwoordigt, anders over. „Concrete getallen noemen we niet en dat moeten we ook niet gaan doen”, zegt coördinator sociaal beleid, Mario van Mierlo. „Het luistert heel nauw wat je van een werkgever kunt vragen.”

PvdA-Kamerlid Hans Spekman waarschuwt dat de werkgevers niet te snel moeten klagen. Over een dikke maand praat de Kamer over een wetsvoorstel van Donner. Daarin worden arbeidsgehandicapten zelf meer aangespoord om actief werk te zoeken. Ook worden de regelingen voor ondernemers die ze in dienst willen nemen, verbeterd. Ze krijgen meer ondersteuning, minder papierwerk en betalen alleen dat deel van het loon dat een wajonger ze daadwerkelijk oplevert.

Spekman is er groot voorstander van dat het makkelijker wordt om wajongers aan te nemen. Hij riep het kabinet op om overheidsinstanties te verplichten een bepaalde hoeveelheid arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Werkgevers moeten ook aan de slag en niet alleen om steun van de overheid vragen, vindt de PvdA’er. Over een poosje hebben ze iedereen weer nodig, aldus Spekman, dus moeten ze nu investeren.

Zijn CDA-collega Eddy van Hijum vindt het lastig om werkgevers in deze tijden te vragen meer wajongers in vaste dienst te nemen. Toch vindt hij dat ze zich moeten verplichten tienduizend arbeidsgehandicapten per jaar aan werk te helpen. Maar dat mag van hem ook op tijdelijke contracten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden