Ook VVD wil af van nieuw paspoort
De paspoortwet ligt onder vuur. Zes miljoen mensen hebben hun vingerafdrukken al ingeleverd, zegt VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.
Maar inmiddels kan de wet niet meer op een meerderheid rekenen. Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren die al tegen waren, keerden ook PvdA en ChristenUnie zich tegen de wet. De VVD, eerst voorstander, hoort nu ook bij dit kamp.
Vorige week vertelden twee deskundigen in een hoorzitting voor Kamerleden hoe hun de mond werd gesnoerd toen zij zich kritisch uitlieten over het biometrisch paspoort waarbij vingerafdrukken worden afgenomen. Bovendien plaatsten experts kanttekeningen bij de betrouwbaarheid van de afdrukken en de opslag van de gegevens. Dat heeft voor twijfel gezorgd bij de VVD, legt Hennis-Plasschaert uit. Vandaag debatteert de Kamer met minister Donner (binnenlandse zaken).
De VVD was eerst voor de paspoortwet. Was de kritiek die u vorige week van experts hoorde dan helemaal nieuw?
"Nee. Ik was Europarlementariër tijdens het paspoortdebat en was toen al verrast over het geloof in veiligheid van de biometrie en verbaasd over het politiek optimisme. Wel nieuw was dat informatie is achtergehouden en alleen opgeschreven werd wat goed is. Dat doet maffia-achtig aan."
Hoe kan het dat de wet zo snel door de Tweede Kamer is gegaan?
"Na 9/11 heeft het optimisme rond beveiliging een enorme vaart genomen. In zo'n collectieve stress wordt de stand van de techniek minder interessant. Dat is gevaarlijk. De trend alles vast te leggen is nu aan het keren. Dat is goed, want je moet de veiligheid kunnen waarborgen bij het registreren van gegevens. Biometrie is een Europese verordening. De vraag is alleen wat je verder doet met de vingerafdrukken. Die besluitvorming ging wat mij betreft niet lekker."
Dus trekt de VVD zijn steun in?
"Ja, op dit moment wel. Nu we meer over de techniek weten, moet je durven terug te komen op besluiten. Er zijn te veel problemen: met opslag, met de foutmarge van vingerafdrukken, de kans op manipulatie van data. Alle lidstaten in Europa worstelen met de wet. Er zijn meer landen die terugkomen op besluiten rond de opslag. De stand van de techniek is het probleem."
Wat vraagt u van minister Donner?
"We willen dat de gegevens van het biometrisch paspoort voorlopig niet worden opgeslagen. Donner zal niet doof zijn voor de geluiden. Maar bij verbeterde technieken kan van alles veranderen.
Verder moet Europa zich beseffen dat er veel vragen zijn. Daarom moet er een onderzoek komen. De paspoortwet was bedoeld voor het bestrijden van identiteitsfraude. Maar Nederland heeft er een kerstboom van gemaakt door van alles aan deze wet te hangen."