Ook vroegere aanhangers van Erdogan zijn niet veilig

persbreidel | Tegen 42 Turkse journalisten is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Nazli Ilicak, ooit steunpilaar van Erdogan, is een van hen.

De prominente Turkse journaliste Nazli Ilicak werd dinsdag op haar vakantieadres in de kustplaats Bodrum aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de 'Fethullah Terreurbeweging', FETÖ. De organisatie, geleid door de in de VS woonachtige islamitische prediker Fethullah Gülen, steekt volgens de Turkse regering achter de mislukte couppoging. Gülen zelf ontkent enige betrokkenheid. Ilicak is één van de 42 journalisten tegen wie een arrestatiebevel werd uitgevaardigd.

Als dochter van voormalig transportminister Muammer Cavusoglu (1954-1955), kende Ilicak naast haar journalistieke ook een politieke carrière. In 1999 zat ze in het parlement voor de Fazilet Partij, een partij die voortkwam uit de islamitische Milli Görüs-beweging, een invloedrijke stroming die fundamenteel was bij het ontstaan van de AKP. Toen de Fazilet Partij in 2001 door het Hoger Constitutioneel Hof verboden werd werd kreeg Ilicak een politiek verbod voor vijf jaar opgelegd. Toch maakte ze in korte tijd naam, met name toen ze bij het afleggen van de eed haar hoofddoekdragende partijgenoot Merve Kavakci steunde. Het dragen van een hoofddoek was destijds verboden in Turkse overheidsgebouwen. In 2011 stond ze nogmaals op de kandidatenlijst voor de AKP, maar verkozen werd ze niet.

Ilicak was aanvankelijk een groot pleitbezorger van Recep Tayyip Erdogan en zijn beleid. De laatste jaren uitte ze echter steeds vaker kritiek. December 2013, toen een groot corruptieschandaal in de hoogste regeringskringen uitbrak, was het kantelpunt. Ilicak bekritiseerde de regering wat leidde tot haar ontslag bij de regeringskrant Sabah. Direct daarna begonnen de eerste 'zuiveringen' in het staatsapparaat. Het wordt algemeen aangenomen dat de Gülen-beweging achter de gelekte telefoongesprekken zit die regeringsleden in staat van beschuldiging stelden.

Ilicak schreef sinds 2014 voor de krant Bugün, die een jaar later vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging door de regering werd overgenomen. Met een groot deel van haar collega's stapte ze over de naar Özgür Düsünce, een van de media die recent gesloten werden.

Elf collega's op de lijst van 42 vluchtten volgens Turkse media naar het buitenland. Onder hen Fatih Yagmur, voormalig rechtbankverslaggever voor de liberale krant Radikal, die eerder dit jaar failliet ging. Yagmurs verhaal over wapentransporten van de Turkse geheime dienst MIT naar Syrië veroorzaakte veel opschudding. Yagmur tekende zijn verhaal op aan de hand van verklaringen van de aanklager in de zaak en telefoongesprekken tussen lokale autoriteiten en legerofficieren.

Volgens minister Efkan Ala bevatten dat de transporten slechts humanitaire hulp voor de Turkmenen in Syrië bevatten. Na publicatie van beeldmateriaal van de wapens in de seculiere krant Cumhuriyet, werden de hoofdredacteur en de Ankara-correspondent veroordeeld voor openbaar maken van staatsgeheimen. Ilicak steunde de aanklager in het verhaal van Yagmur openlijk, wat haar veel kritiek opleverde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden