Ook vrije agent mag geen drugs nemen

AMSTERDAM, UTRECHT - Hoofdcommissaris J. Kuiper van de Amsterdamse politie waarschuwt zijn 6000 agenten in een brief dat ze in hun vrije tijd geen 'partydrugs' mogen gebruiken. Gebruik van gedoogde drugs is voor agenten 'plichtsverzuim' en kan tot ontslag leiden.

Vorig jaar werden negen Amsterdamse agenten betrapt op het gebruik van xtc-pillen. Zes van hen wacht ontslag, drie krijgen een disciplinaire straf. Dat kan zijn schorsing, het inhouden van loon of vakantiedagen.

De agenten hadden gewaarschuwd kunnen zijn. De politie Utrecht nam vorig jaar maatregelen tegen vier medewerkers die op een houseparty in Zaandam xtc hadden genomen. Een 28-jarige agente overleed toen aan een overdosis. Twee werden ontslagen, een ander nam zelf ontslag.

De negen Amsterdamse agenten krijgen rechtshulp van de Nederlandse Politiebond. Woordvoerder W. de Klein: ,,Agenten worden er in de opleiding op gewezen dat ze ook in hun vrije tijd een voorbeeldfunctie hebben. Het gebruik van drugs is niet toegestaan. Ook niet van strafrechtelijk gedoogde middelen zoals pillen en joints. Het kan helemaal geen kwaad om iedereen daar nog eens op te wijzen.''

Het Amsterdamse korps is een van de jongste in Nederland, omdat het een 'opleidingskorps' is. Agenten komen uit het hele land naar de hoofdstad, veel gaan dan met papieren op zak terug naar hun geboortegrond.

Over pillengebruik staat niets letterlijk in de politiereglementen. Het valt onder 'plichtsverzuim', net als verkeersovertredingen en openbare dronkenschap. De agent moet aanvoelen wat niet kan. ,,Plichtsverzuim kan reden zijn voor ontslag. Een keer te hard rijden kan gebeuren, maar iemand die keer op keer overtredingen begaat, is ongeschikt'', zegt De Klein.

De politiebond stond vorig jaar dienders bij die zich schuldig hadden gemaakt aan huiselijk geweld. Het aantal wil De Klein niet kwijt, maar ze zijn 'op een hand te tellen'. Voor de korpsleiding was het onacceptabel omdat de aanpak van huiselijk geweld onder gewone burgers in de regio Amsterdam-Amstelland meer aandacht kreeg. De Klein: ,,Een agent is een bijzonder soort ambtenaar. Zo is hij ook verplicht om een collega van wie hij weet dat die zijn vrouw slaat, bij de leiding aan te geven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden