Ook voortgezet onderwijs ziet het aantal leerlingen nu teruglopen

Beeld anp

Het is zover: na het basisonderwijs krijgt nu ook het voortgezet onderwijs te maken met dalende leerlingenaantallen. 

Het aantal middelbare scholieren steeg jarenlang, maar daalt dit schooljaar voor het eerst, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Het voortgezet onderwijs heeft zo’n tienduizend leerlingen minder dan vorig jaar, een daling van een procent. De verwachting is dat die trend zich doorzet.

De verklaring is redelijk simpel: er zijn vanaf 2000 minder kinderen geboren. Het basisonderwijs had daar al last van, nu is het voortgezet onderwijs aan de beurt. De VO-raad, de organisatie van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, laat weten dat middelbare scholen zoeken naar manieren om het onderwijsaanbod overal in stand te houden. Daarvoor zullen scholen meer moeten samenwerken en overleggen over de opleidingen die ze aanbieden.

De krimp doet zich in het hele land voor, blijkt uit de CBS-cijfers. De daling is het sterkst in de provincies Groningen, Limburg en Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen wordt nu hard gewerkt aan een reddingsplan voor het voortgezet onderwijs. Als scholen daar niet gaan samenwerken, zullen drie van de vier binnen enkele jaren moeten sluiten.

Alleen in de vier grootste steden, met Utrecht als koploper, nam het aantal leerlingen dit schooljaar nog iets toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden