Ook voor verzekeraars lijkt duurzaam beleggen te lonen

Deel van het onderzoek gepubliceerd door Eerlijke Verzekeringswijzer. Beeld Eerlijke Verzekeringswijzer
Deel van het onderzoek gepubliceerd door Eerlijke Verzekeringswijzer.Beeld Eerlijke Verzekeringswijzer

Mensenrechten, gezondheid en bonussen: ook verzekeraars moeten hun beleggingsbeleid er op aanpassen, willen ze duurzaam worden genoemd. De Eerlijke Verzekeringswijzer deed onderzoek en maakte bekend dat de meeste verzekeraars er het afgelopen jaar op vooruit zijn gegaan.

Consumenten willen dat hun verzekeraars duurzaam beleggen, bleek al eerder uit een onderzoek dat Trouw naar beleggingen van pensioenfondsen. Volgens het rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer geven de meeste verzekeraars ook werkelijk gehoor aan die wens. Zeven van de tien bedrijven uit het onderzoek hebben hun best gedaan de duurzaamheidspunten te verbeteren en zijn gestegen op de lijst.

Delta Lloyd kwam gemiddeld als beste uit de bus en scoorde vooral goed op het gebied van bosbouw, voeding en mensenrechten, maar bleef achter op de gebieden van klimaatverandering, belasting en corruptie. Verzekeraar Allianz kwam als één van de slechtste beleggers uit de bus.

Het investeringsbeleid van verzekeraars wordt jaarlijks onder de loep genomen door de Eerlijke Verzekeringswijzer in samenwerking met vakbonden en goede doelenorganisaties.

Groen pensioen
Uit het opinieonderzoek van Trouw blijkt dat zes op de tien Nederlanders liever meer geld uitgeeft aan premies voor het pensioen, dan dat hun pensioenfonds belegt in steenkool, gas en olie om die lage premies of hoge pensioenen te behouden.

Bij het 'groene pensioen', zoals de duurzame pensioenfondsen worden genoemd, zetten consumenten de fondsen onder druk om duurzamer te investeren. Het grootste pensioenfonds ABP kreeg een petitie aan de broek, toen het bekend maakte te blijven investeren in fossiele brandstoffen. 11.000 mensen ondertekende die petitie en dwongen daarmee duurzaamheid af.

Consumenten hebben de verzekeraars nog niet onder druk gezet om duurzaamheid af te dwingen gedwongen, maar door onderzoeken zoals van de Eerlijke Verzekeringswijzer wordt voor de consument wel duidelijk hoe duurzaam de verzekeraar is.

Hoe werkt duurzaam beleggen?

Groen of duurzaam beleggen houdt in dat er door bedrijven niet meer geïnvesteerd wordt in de fossiele brandstoffen, tabak-, wapen-, en gokindustrie. Ook investeringen in merken die gelinkt worden aan kinderarbeid zijn niet duurzaam. Groen beleggen is vooral voor de lange termijn interessant, want het is de vraag of er een markt blijft voor tabak of bovengenoemde bedrijven die kinderarbeid stimuleren. Op dit moment is het rendement op niet duurzame beleggingen nog steeds groter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden