Ook voor nieuwe politieke generatie is arrestatie Mladic een opluchting

Mladic met kolonel Karremans, de commandant van Dutchbat. © APBeeld AP

Gerechtigheid allereerst voor de Bosnische nabestaanden van het Srebrenica-drama in 1995 en in de tweede plaats voor de Nederlandse Dutchbatters die destijds werden overrompeld.

Blijdschap en gerechtigheid; het waren de steekwoorden in alle politieke reacties gisteren op het Haagse Binnenhof, na het nieuws van Mladic' arrestatie.

Maar wat er vooral gebeurde was dat er een last afviel van de schouders van Nederlandse politici, hoewel vrijwel niemand van hen destijds aan de knoppen zat.

Dat een nieuwe generatie politici zo opgelucht reageerde op het nieuws, is het zoveelste bewijs dat de Srebrenica-affaire een open zenuw is gebleven in de Haagse politiek. Dat wordt ook in andere landen beseft. Zelfs de leden van een delegatie volksvertegenwoorders uit Koeweit, toevallig op bezoek in de Tweede Kamer, bleek de Nederlandse gevoeligheid goed te kennen. Zij begonnen hun Haagse collega's uitgebreid te feliciteren met dit goede nieuws uit Lazarevo.

Over de Nederlandse buitenlandse politiek hing jarenlang een schaduw door het drama. De vorig jaar overleden vooraanstaande Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke zette de Nederlandse troepen een keer weg als te laf om te vechten. Dat kwam hard aan.

Het defensiebeleid en de beslissingen over het uitzenden van militaire missies zijn door Srebrenica beïnvloed: de uitzendbesluiten worden zorgvuldiger genomen dan destijds.

De nagalm van Srebrenica verstilde nooit in de Haagse politiek. Het toenmalige kabinet-Kok en de Tweede Kamer dachten aanvankelijk al na drie maanden de zaak te hebben afgedaan. Hoe treurig de beschermingsmissie van de Nederlandse soldaten ook was afgelopen, er leek politiek gezien niet veel meer te verhapstukken.

"Laten we van Srebrenica geen oefening in zelfkastijding maken", besloot het toenmalige GPV-Kamerlid Eimert van Middelkoop zijn bijdrage aan wat in december 1995 het 'finale' debat over de kwestie had moeten zijn. En zo was de algehele stemming in het parlement.

Jaren later, een dikke stapel pijnlijke onderzoeken verder en na de val van het tweede kabinet-Kok over Srebrenica ontdekte politiek Den Haag dat het boek niet viel te sluiten.

Die les had premier Rutte gisteren in zijn oren geknoopt. Hij was blij met deze gerechtigheid, maar weigerde nadrukkelijk te zeggen dat de zwarte bladzij nu definitief is omgeslagen.

Voor oud-minister Joris Voorhoeve was de dag van de arrestatie van Ratko Mladic een dag van lang gedroomde gerechtigheid.
> Lees het artikel 'Mooiste nieuws uit mijn carrière'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden