Ook voor Melanie begint vandaag het grote genieten

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag: Melanie (17) en Rosalie (16) Spans die vwo- en havo-examen doen op het Greijdanus College in Meppel en Zwolle.

Als alles goed gaat, de cijfers meevallen en herexamens overbodig zijn, begint Rosalie in september aan de pabo. Dat betekent nu dus: ruim drie lange maanden vrij. "Als ik tegen die tijd nog maar weet hoe studieboeken eruit zien."

Gisteren had de haviste uit Sint Jansklooster twee examens. De laatste twee waren tekenen en biologie. "Ik keek er erg tegenop. Het waren twee leervakken. Tekenen, dat klinkt misschien wel leuk en makkelijk. Maar je moet twintig afbeeldingen beschrijven en dus van alles weten over kunststromingen en kleuren. Gelukkig viel het mee."

Zus Melanie 'ruziede' gisteren met Franse teksten. "Ik vond het héél veel en moest echt opschieten om het af te krijgen. Sommige teksten spraken me totaal niet aan, of waren zo kort dat ze moeilijk te doorgronden waren. En daarnaast waren er ook nog akelig veel open vragen. Met zo'n vierkeuzenvraag ben je er vaak veel sneller uit."

Melanie heeft vandaag nog Engels, als slotstuk van haar vwo-examen.

"Ik gun het mijn zus dat ze nu écht klaar is. Maar voor mij voelt het eigenlijk ook al zo. Ik ben goed in Engels, ik sta er goed voor. Daar maak ik me dus totaal geen zorgen meer over. Hier hoef ik niet echt meer voor te leren."

En dan morgenmiddag slingers, polonaise? Eindeloos de kroeg in? "Feest bestaat voor mij uit: na het examen lekker naar huis. En genieten van het gevoel dat je niet meer hoeft te leren. De feesten waren voor de examens."

Eigenlijk was het best een leuke tijd, blikt Melanie alvast terug. "Er hing toch een bepaald sfeertje, daar met z'n allen in de gymzaal. Een beetje spanning, maar na elk examen wel gezellig even napraten. En het is toch ook een bijzondere periode, de afsluiting van je jaren op de middelbare school." Dan lachend: "Althans, dat hoop ik. Ik ga er maar even heel positief vanuit dat ik slaag."

De spanning in Huize Spans was volgens de zussen vooral voelbaar bij hun moeder.

Melanie: "Zij heeft continu mijn zus zitten stimuleren. Mijn moeder is wel een beetje aan het einde van haar Latijn. Ik had wel eens medelijden met mijn zusje. Maar inderdaad: Rosalie heeft soms wat moeite zich te concentreren. Voor ons is de stress weg, wij kunnen nu ontspannen. Maar ik denk dat mijn ouders tot 12 juni gespannen zullen blijven, totdat de uitslag bekend is."

"Mijn moeder had meestal gelijk", erkent Rosalie. De ruzietjes zijn vergeten en vergeven. Nu is het tijd voor vakantie. Niks doen. Het Grote Vervelen? "Nee, nu begint het Grote Genieten."

Examenagenda van vandaag

VMBO gl/tl/kb

9.00 - 11.00 uur

Muziek

13.30 - 15.30 uur

Natuur- en scheikunde 1

Havo

9.00 - 12.00 uur

Maatschappijwetenschappen

13.30 - 16.30 uur

Natuurkunde

VWO

9.00 - 12.00 uur

Aardrijkskunde

13.30 - 16.00 uur

Engels

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden