Ook vmbo’er vindt peuk vies

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het aantal jongeren in het voortgezet onderwijs dat rookt, is in tien jaar tijd spectaculair gedaald. Het idee dat roken vies is en dat je uit je mond gaat stinken, geeft vermoedelijk de doorslag.

Wilfried van der Bles

Roken lijkt uit te raken onder jongeren. Het aantal scholieren dat op dertien- dan wel vijftienjarige leeftijd aan de sigaret is, halveerde tussen 1996 en 2005. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit Maastricht onder middelbare scholieren in de provincie Limburg.

Het onderzoek is in 1996, 2001 en 2005 uitgevoerd onder zo’n 20.000 tot 25.000 jongeren uit de tweede en vierde klas van de middelbare school. In 1996 rookte nog 22 procent van de tweedeklassers. In 2006 is dat percentage gedaald tot acht. Onder de vierdeklassers tuimelde het percentage rokers van 38 naar 22 procent. Ook het aantal scholieren dat ’ooit’ (langer dan drie maanden geleden) heeft gerookt, daalde scherp. Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht en directeur van het onderzoeksinstituut Caphri, doet de daling zich in heel Nederland voor. „Onze steekproef is zo groot dat ik die stelling wel aandurf.”

Van Schayck vindt de daling van het aantal rokende jongeren niet eens het opvallendste resultaat van zijn onderzoek. „Het spectaculairst vind ik dat de trend even sterk is in alle schooltypes, van vmbo tot en met het vwo. Nog steeds roken vmbo’ers veel meer dan vwo’ers, maar het aantal rokers is ook op het vmbo sterk gedaald. Terwijl de scholieren daar de naam hebben minder bereikbaar te zijn voor overheidsinformatie over roken dan vwo’ers.”

Blijven de onderzochte jongeren ook in de toekomst van de sigaret af dan zal dat leiden tot een spectaculaire daling van ziektes als gevolg van roken: 11.500 minder nieuwe COPD-gevallen (aandoeningen aan de luchtwegen), 3400 minder gevallen van longkanker en 1800 minder hartaanvallen.

Het valt overigens nog te bezien wat voor jongeren de doorslaggevende reden is om niet (meer) te roken. Dat kunnen de overheidscampagnes over de gezondheidsrisico’s van roken zijn, maar even goed kunnen rookverboden op scholen of in de horeca een rol spelen. Of het feit dat sinds 2002 tabaksreclame verboden is of dat sigaretten sinds 2003 alleen nog verkocht mogen worden aan jongeren van zestien jaar en ouder.

Allemaal mogelijke redenen om de sigaret te laten liggen. Maar volgens Van Schayck is voor jongeren vermoedelijk het meest doorslaggevend dat roken vies is. Hij baseert zich daarbij op eerder onderzoek. „Dat je over pakweg zeventig jaar door roken eerder dood zult gaan, dat geloven ze wel. Maar dat je huid gelig wordt, dat je uit je mond gaat stinken, dat je gele tanden krijgt en je libido vermindert, dat vinden ze pas erg.”

(Trouw) Beeld Maarten Hartman
(Trouw)Beeld Maarten Hartman
(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden