'Ook vluchteling moet kunnen studeren'

Staatsecretaris Klijnsma (sociale zaken) wil van de gemeenten Almelo, Amsterdam en Maastricht weten waarom hoogopgeleide vluchtelingen daar niet kunnen studeren met behoud van uitkering.

In Almelo, Amsterdam en Maastricht kunnen hoogopgeleide vluchtelingen niet verder studeren met behoud van uitkering. Dat bleek zaterdag uit onderzoek van deze krant, naar inburgering, arbeidsparticipatie en integratie van generaal pardonners in de 36 grootste gemeenten van Nederland. Almelo gaf aan dat er vanuit de ’pardonners’ ook nog geen vraag naar is geweest.

De voorgangers van staatssecretaris Jetta Klijnsma – Henk van Hoof en Ahmed Aboutaleb – hebben beiden tijdens hun ambtsperiode gezegd dat talentvolle vluchtelingen de kans moeten krijgen om te kunnen studeren met behoud van hun bijstanduitkering. Nu niet alle gemeenten daar gehoor aan geven, is volgens de Stichting Vluchteling-Studenten (UAF) sprake van ’rechtsongelijkheid’.

Te veel gemeenten onthouden vluchtelingen de kans verder te leren, stelt UAF-directeur Kees Bleichrodt. „Ze eisen nog steeds van mensen dat ze direct laagbetaald werk uitvoeren. Het zou staatssecretaris Klijnsma sieren om de oproep van haar voorgangers nog eens onder de aandacht van de gemeenten te brengen”, zegt Bleichrodt.

De staatssecretaris is daartoe bereid, maar, zo benadrukt ze, „gemeenten zijn uiteindelijk vrij hierin zelf keuzes te maken.”

Er is geen sprake van een verplichting. De staatssecretaris gaat desondanks informeren bij de drie gemeenten. „Ik ben er, net als mijn voorgangers, voorstander van dat gemeenten hun bevoegdheid gebruiken om, binnen de kaders van de Wet Werk en Bijstand, hun cliënten te scholen als dit de kans op betere en duurzame baan vergroot. Maatwerk staat daarbij voorop. De regel van de kortste weg naar werk sluit de mogelijkheid van scholing niet uit.”

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) noemt Klijnsma ’veel te passief’ en het beleid van de drie gemeenten ’kortzichtig’: „De mantra is vaak ’allemaal zo snel mogelijk de uitkering uit’. Om geld te besparen. Maar goedkoop is duurkoop. Er gaat talent verloren en bij het minste geringste verliezen mensen hun baan weer. Gemeenten zouden meer moeten kijken naar wat iemand kan en wil. Goed opgeleide mensen moet je niet in de plantsoenendienst zetten. Gemeenten moeten in mensen investeren, zodat ze voor eens en voor altijd naar tevredenheid, met perspectief, aan het werk zijn”, aldus Karabulut die inmiddels Kamervragen heeft ingediend.

De oproepen van Van Hoof en Aboutaleb waren in een periode van economisch hoogtij, geeft Bleichrodt nog aan. „Zeker nu de economie tegenzit, moeten gemeenten investeren in de toekomst, en dus in de opleiding van talentvolle burgers. Het kan niet zo zijn dat vluchtelingen verhuizen naar een andere gemeente omdat zij daar wél met behoud van een uitkering een opleiding kunnen afmaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden