Ook vissen blijken zaden van planten te verspreiden

REDACTIE GROEN

Niet alleen vogels kunnen plantenzaden verspreiden. Ook vissen blijken zaden in hun spijsverteringskanaal over vele kilometers mee te nemen de rivier op, zo laat een studie zien van de Radboud Universiteit en Wageningen Universteit.

Het gevolg van deze vissenactiviteit is dat water- en oeverplanten niet hoeven te worden geïntroduceerd in nieuwe natuur.

De onderzoekers bekeken het wel en wee van 36.400 zaden van negentien plantensoorten. Die zaden werden ingepakt in deegrolletjes om ervoor te zorgen dat de vissen ze in gelijke mate opnamen. Van grote zaden werden er twee in het deeg gestopt, van de kleintjes wat meer.

In het laboratorium van de Radboud Universiteit werden karpers en tilapia's gebruikt. Deze vissen hebben een verschillende spijsvertering. Karpers hebben stevige maalkiezen in hun keel, tilapia's rijen kleine scherpe tandjes. Bovendien hebben tilapia's een zure maag, in tegenstelling tot karpers.

Tilapia's en karpers zijn soorten die wereldwijd voorkomen in zoet water en kunnen daar dus een bijdrage leveren aan de verspreiding van planten.

Na de deegmaaltijd verzamelden de onderzoekers een etmaal later de vissenpoep. Het bleek toen dat karpers in staat zijn om ook de vele harde zaden te kraken. Echter de harde zaden die het karperlijf overleefden bleken minder kiemkrachtig. Daarentegen bleken de meegevoerde en overlevende zachte zaden veel kiemkracht te hebben.

De tilapia is efficiënter. Deze vis eet weliswaar minder zaden, zeker niet de harde, maar die zaden blijken meer levensvatbaar dan die uit karperpoep.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden