Ook virtueel langs Velden en Wegen

Vorige maand was er in deze rubriek veel lof voor de eerste cd-rom in de zogeheten Rijksmuseum Reeks: 'Topstukken van het Rijksmuseum'. Hoogtepunt van die cd: je dwaalt virtueel door alle zalen van het Amsterdamse Rijksmuseum en komt door middel van klikken op schilderijen in het catalogus-gedeelte terecht.

De tweede cd-rom in de reeks heet 'Langs Velden en Wegen' en hoort bij de gelijknamige tentoonstelling die tot en met 3 maart in het museum te zien is. Ook deze cd biedt weer de mogelijkheid tot virtueel bezoek: wandelen door de negen zalen van de expositie, waar in verf, aquarel en tekening de landschappen van kunstenaars als Koekkoek, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te zien zijn. En ook hier biedt klikken op een kunstwerk toegang tot een overzichtelijke catalogus.

Verrassend is dat IDG Nieuwe Media, die de cd-rom-reeks voor het Rijksmuseum verzorgt, aan 'Langs Velden en Wegen' nog een extra dimensie heeft weten toe te voegen. Liep je met behulp van de eerste cd nog als virtuele bezoeker geheel alleen door de Rijksmuseumzalen (als na sluitingstijd), nu zie je in vijf van de negen expositie-zalen een conservator staan die bereid is je een en ander over het thema 'landschapsschildering' uit te leggen. Eén keer klikken op Wiepke Loos (conservatrice schilderijen 18de en 19de eeuw) en ze komt tot leven om - enkel en alleen voor jou - te vertellen over het verschil tussen 20ste-eeuws behang en 18de-eeuwse, geschilderde behangsels die de tuinkamers van grachtenpanden sierden. Kom daar maar eens om bij een In-Real-Life-bezoek aan het Rijksmuseum!

De gedachten gaan onwillekeurig even uit naar de tentoonstelling van Harry Mulisch in het naburige Stedelijk Museum. Met hetzelfde procédé had daarvan een prachtige cd-rom gemaakt kunnen worden: virtueel de expositie bekijken met de Meester bewegend in beeld, die bij elk kunstwerk omstandig uitlegt waarom hij het uitverkozen heeft. De cd-rom als 'document', dat nog lang na de dood van een van Nederlands grootste schrijvers zijn waarde gehad zou kunnen hebben. Helaas, het Stedelijk is niet op het idee gekomen en heeft desgevraagd zelfs geen plannen om de eigen collectie op cd-rom te laten zien, evenmin als het Van Gogh-museum. Het is een wat wonderlijke zaak: vroeger had van de drie Museumplein-musea het Rijksmuseum het stoffigste imago, vandaag de dag is het wat de nieuwe media betreft zijn buren ver vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden