Ook verzekeraar Lloyd's waarschuwt voor boren in poolgebieden

Greenpeace protesteert in Kopenhagen tegen olieboringen in de poolgebieden Beeld EPA
Greenpeace protesteert in Kopenhagen tegen olieboringen in de poolgebiedenBeeld EPA

Naar olie boren in de poolgebieden is onverantwoord, roepen milieugroeperingen al jaren. Zij kregen deze week bijval van 's wereld grootste verzekeraar, het Britse Lloyd's of London.

Gaat het in het Noordpoolgebied mis met olieboringen, dan zal de prijs in allerlei opzichten onbetaalbaar blijken. Kwetsbare ecosystemen in de Arctisch gebieden zullen worden verwoest en extreme weersomstandigheden maken het lastig snel en effectief in te grijpen om verdere verspreiding van olie te voorkomen. Volgens een rapport dat Lloyds deze week uitbracht, zullen de kosten van een schoonmaakactie zo hoog oplopen, dat bedrijven, overheden en verzekeringsmaatschappijen zich af moeten vragen of zij het risico willen nemen.

Oliemaatschappijen kunnen beter een stapje terug doen en nadenken over de mogelijke consequenties van olieboringen in ijskoude gebieden, aldus het rapport. Ook zonder een olielek is het 'hoogst aannemelijk' dat toekomstige economische activiteiten het ecosysteem aantasten, dat toch al onder druk staat van de klimaatverandering.

Door industriële activiteiten is de kans groot dat migratiepatronen van kariboes en walvissen worden beïnvloed, stelt het rapport. Ook kunnen pijplijnen, wegen, lawaai van de boorinstallaties, seismische activiteiten en meer verkeer op zee het ecosysteem aantasten.

Door het smelten van de ijskap worden grotere delen van de poolgebieden toegankelijk voor ontginning. Wetenschappers vermoeden dat de poolgronden een kwart van de wereldwijde olie- en gasvoorraden bevatten. De komende tien jaar zullen oliemaatschappijen ongeveer 100 miljard dollar in de poolgebieden investeren, zo verwacht Lloyd's.

Een van maatschappijnen die graag het Arctische olie en gas wil ontginnen, is Shell. Het Nederlands-Britse concern kreeg vorig jaar van de Amerikaanse regering al toestemming voor de kust van Alaska te boren. Shell heeft ook plannen voor boringen langs de kust van Groenland. Op haar website meldt Shell dat het in Alaska al voor honderden miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in maatregelen die de schade van een olielek moeten minimaliseren.

Lloyd's noemt het essentieel dat er meer wordt geïnvesteerd in onderzoek om de 'kennisgaten te dichten, onzekerheden te reduceren en de risico's hanteerbaar te maken'. Ook moeten bedrijven oefenen met worst-case scenario's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden