Ook verschenen: fictie

Margriet van der Linden: De liefde niet Querido; 391 blz. euro 19,99

M. groeit op in een orthodox protestants milieu en belandt eind jaren tachtig op de Evangelische School voor Journalistiek. In haar studentenhuis wordt gerookt en geouwehoerd maar ook intensief aan bijbelstudie gedaan. De ex-hoofdredacteur van Opzij baseerde deze opgroeiroman op haar eigen ervaringen als meisje dat zich anders voelt en pas laat haar gelijken vindt in de boeken van Rita Mae Brown en in de tenniswedstrijden van Martina Navratilova.

Tommy Wieringa: Honorair kozak De Bezige Bij; 300 blz. euro 19,90

Schrijver Tommy Wieringa ging voor research voor zijn romans ook op reis, te paard, per schip en in gammele kleine vliegtuigjes, langs muzen en minaressen. In de Oekraïne wordt Wieringa tot honorair kozak geslagen, in Wenen vindt hij een dubbelganger, en in een woestijnklooster waant hij zich de valse bruid van Jezus. In deze bundel doet hij verslag van zijn reisavonturen.

Garth Risk Hallberg: Stad in brand Atlas Contact; 1029 blz. euro 24,99

In deze 'herfst van de dikke boeken' wordt de kroon voorlopig gespannen door 'Stad in brand', de ruim 1000 pagina's tellende debuutroman van Garth Risk Hallberg, journalist van The New York Times die voor dit boek een voorschot van 2 miljoen dollar ontving. De roman speelt zich af in de punk-, kunst-, en misdaadscene van New York in de jaren zeventig, rond verschillende personages uit uithoeken van de stad, wier levens elkaar raken en voorgoed veranderen tijdens de beruchte stroomstoring van 13 juli 1977, die van de hit van The Trammps.

Aleksandar Hemon: Het boek van mijn levens Vert. Charles Bors en Mauro Veen Karaat; 261 blz. euro 21,95

De levens van Aleksandar Hemon beginnen in Sarajevo waar in de jaren zeventig het leven van een jongetje nog bestaat uit straatvoetbal en stripboeken lezen, plus bendeoorlogen uitvechten tussen elkaar terroriserende raja's (jeugdbendes).

Later is Hemon student in de VS en moet hij van veraf toezien hoe de oorlog zijn ouders en zus uit Sarajevo verdrijft, waarna hij zelf ook niet meer naar zijn geboorteland kan terugkeren. Hemon werd in The New Yorker geprezen als een ongelooflijk

talent, in stijl herinnerend aan Nabokov.

Vamba Sherif: De zwarte Napoleon De Geus; 381 blz. euro 19,99

De Nederlandse auteur van Liberiaanse afkomst vertelt het verhaal van de zwarte Napoleon ofwel de krijger Samori Touré die eind negentiende eeuw de volkeren in West-Afrika probeert te verenigen in een vrijheidsstrijd tegen de buitenlandse machten die het Afrikaanse continent onderling hebben verdeeld.

In diezelfde tijd wordt Zaiwulo (13) vanuit het oerwoud naar het hof van de geleerde Talahat Haidara gebracht. Zijn pad kruist dat van de zwarte Napoleon.

Schrijver Sherif groeide op in Koeweit, maar week met zijn familie na de Golfoorlog uit naar Syrië. Sinds 1993 woont hij in Nederland, waar hij rechten studeerde. (

)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden