Ook verschenen fictie

JANN RUYTERS

Astrid Lindgren: Oorlogsdagboek 1939-1945 Vert. Janny Middelbeek-Oortgiesen WPG Kindermedia; 265 blz. euro 24,99

"De aarde zou een heerlijke plek kunnen zijn om op te leven", noteert Astrid Lindgren in haar dagboek op 3 september 1939, ware het niet dat Duitsland net Polen is binnengevallen en Frankrijk en Engeland de Duitsers die ochtend de oorlog hebben verklaard. Lindgren is dan 32, heeft een kantoorbaan en is moeder van twee kinderen. Ze besluit een dagboek bij te houden. De ernst van de oorlog vraagt om zorgvuldigheid en volhardend rapporteren maar haar gevoel voor humor houdt ook stand, schrijft Kerstin Ekman in haar voorwoord. Het leidt tot een dagboek dat niet alleen troepenlandingen, bombardementen en vredesonderhan- delingen beschrijft, maar ook melding maakt van het hamsteren van cacao en zeep en van de angsten van de kinderen.

John Boyne: De jongen op de berg (The Boy at the Top of the Mountain) Vert. Bert Meelker Meulenhoffboekerij; 251 blz. euro 18,99

De Ier John Boyne vestigde zijn naam met het succesvol verfilmde 'De jongen in de gestreepte pyjama', waarin de zoon van een nazi vriendschap sluit met een jongen in het concentratiekamp. In 'De jongen op de berg' waagt hij zich opnieuw in het tijdperk van het nazisme met zijn verhaal over de zevenjarige Pierrot die anno 1935 een nieuw leven begint bij zijn tante Beatrix, huishoudster in Berghof, het huis waar Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt met zijn gevolg.

Mohamed Choukri: Gezichten Vert. Djûke Poppinga Jurgen Maas; 182 blz. euro 16,95

Nederlandse vertaling van soms harde, soms vertederende verhalen van de in 2003 overleden Marokkaanse auteur Choukri die naam maakte met zijn autobiografische debuut 'Hongerjaren'. In 'Gezichten' schrijft hij over levens in zijn geliefde Tanger. Over het barmeisje Fati met haar voorliefde voor schrijver Albert Camus en over de jonge Allaal die besluit zijn invalide vader in bad te bevredigen om een tweede bruiloft en een nieuwe moeder te voorkomen.

Almudena Grandes: De drie bruiloften van Manolita Vert. Mia Buursma, Rikkie Degenaar Signatuur; 704 blz. euro 29,95

Vuistdikke roman over het Spaanse leven onder Franco, speciaal de avonturen van de 18-jarige pientere Manolita. Zij ontpopt zich ontpopt als de spil van een Madrileense verzetsgroep die streeft naar democratie, maar onderweg stuit op verraad in de eigen gelederen.

Cor de Jong: De aanname Lebowski; 237 blz. euro 19,99

Debuut van leraar Nederlands, tevens studiebegeleider van de jeugdopleiding van Sparta. 'De aanname' vertelt het verhaal van talentscout op zijn retour Jake en voetballer in de lift Colin. De laatste krijgt een plek in een profclub, maar ontwikkelt fysieke problemen. Gedreven voetbalmetaforen: "Met de punt van zijn schoen plukt hij de bal uit de lucht waarna die aan zijn voet bleef liggen als een gedwee huisdier: kalm, maar klaar om zijn tanden te laten zien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden