Ook Vaticaan erkent Palestina als staat

Paus sluit spoedig akkoord met president Abbas, is de verwachting

Hij strijkt Israël tegen de haren in en zet andere landen onder druk, maar daar lijkt paus Franciscus niet om te malen: hij sluit met de Palestijnse president Mahmoud Abbas een akkoord waarmee het Vaticaan Palestina erkent als staat.

Diplomatieke onderhandelaars hebben het verdrag woensdag in Rome voorbereid. Dit weekend is Abbas te gast in het Vaticaan, en de verwachting is dat het akkoord dan ondertekend wordt.

Het gaat om documenten over de status van de rooms-katholieke kerk in de Palestijnse gebieden. Die gebieden worden aangeduid als 'de staat Palestina'. De christelijke bevolking van Palestina is de oudste groep christenen ter wereld. Naar schatting tellen de Palestijnse gebieden rond de 50.000 christenen, van wie ongeveer een derde rooms-katholiek is.

Tot nog toe hebben ongeveer 135 landen Palestina als soevereine staat erkend. De meeste westerse landen willen dat pas doen als de Palestijnen en Israëliërs een vredesverdrag gesloten hebben. Het Vaticaan hoopt dat erkenning van Palestina als staat indirect aan vrede bijdraagt. De Vaticaanse onderminister van buitenlandse zaken zei te hopen dat meer landen het voorbeeld van de kerkstaat volgen. Aan vrede tussen Israël en de Palestijnen is paus Franciscus veel gelegen: een jaar geleden nodigde hij Abbas en de Israëlische president Peres uit in Rome voor een gebedsbijeenkomst voor vrede.

Volgens Israël komt het akkoord tussen het Vaticaan en Palestina vrede juist niet ten goede. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet weten 'teleurgesteld' te zijn door de beslissing van het Vaticaan. "Israël zal het akkoord bestuderen en zich op verdere stappen beraden."

Toch komt de erkenning van Palestina niet echt als een verrassing. Tijdens het bezoek van Franciscus aan het Midden-Oosten vorig jaar werd Abbas in het programma van het Vaticaan al 'president van de staat Palestina' genoemd. In het jaarboek van het Vaticaan heet de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiger bij de Heilige Stoel 'ambassadeur van de staat Palestina'.

Twee Arabische nonnen heilig verklaard

Dit weekend is de Palestijnse (islamitische) president Abbas te gast in het Vaticaan. Zaterdag ontmoet hij paus Franciscus en zondag woont hij de heiligverklaring bij van Mariam Bawardy en Marie Alphonsine Ghattas, twee nonnen die in de negentiende eeuw leefden in Ottomaans Palestina.

Bawardy (1846-1878) zou in 1865 stigmata hebben gekregen - wonden zoals Jezus had aan het kruis. Ook zou haar in een visioen de locatie van het bijbelse Emmaüs geopenbaard zijn. Aan haar wordt het wonder toegeschreven dat een Italiaanse baby een hartkwaal overleefde nadat tot haar was gebeden.

Aan Marie Alphonsine Ghattas (1843-1927) zou de maagd Maria meerdere keren zijn verschenen. aan haar wordt toegeschreven dat zij een Galilees meisje van de verdrinkingsdood redde. Het meisje was in een put gevallen maar nadat Ghattas haar rozenkrans in het water had geworpen, wist het meisje zichzelf te redden. De nonnen zijn de eerste katholieke heiligen van Arabische komaf. "Hun heiligverklaring is van belang voor alle Palestijnen", zei een adviseur van president Abbas deze week, "of zij nu christen zijn of moslim."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden