Ook vastgoedsector getoetst op integriteit

(Novum) - Het kabinet voert de strijd op tegen bedrijven die vergunningen misbruiken voor criminele activiteiten. Na de horeca- en seksbranche wordt ook de vastgoedsector getoetst op integriteit. Gemeenten krijgen ondersteuning van nog op te richten regionale expertisecentra. Dit staat in het actieplan bestuurlijke aanpak van overlast en criminaliteit dat de ministerraad vrijdag heeft besproken.

De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) uit 2003 geëvalueerd. Via deze wet kunnen bedrijven vergunningen geweigerd worden als bijvoorbeeld witwassen wordt vermoed. De regeling geldt ook voor subsidieverlening en aanbestedingen. De wet wordt nu vooral toegepast op bedrijven in de seksbranche, horeca, speelautomatenhallen en coffeeshops.

Het landelijk bureau Bibob, dat toegang heeft tot geheime politie- en justitiebronnen, krijgt steeds meer verzoeken om ondernemingen te onderzoeken. Sinds de invoering van de wet bracht het 311 adviezen uit, waarbij in tachtig procent van de gevallen sprake was van 'een gevaar voor een vermenging van boven- en onderwereld'. In bijna tweehonderd gevallen heeft de aanvrager zich uit de procedure teruggetrokken toen bleek dat de wet zou worden toegepast.

Inmiddels heeft ruim de helft van de gemeenten (56 procent) een Bibob-beleid. Vooral grotere steden hebben er bij het kabinet op aangedrongen de aanpak uit te breiden. In Amsterdam wordt de wet onder meer toegepast op de Wallen. Tientallen seksexploitanten moeten wat de gemeente betreft de deuren sluiten in verband met het witwassen van crimineel geld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden