Ook van het spuiten van gif op gewassen kunnen bijen doodgaan

Bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden die over landbouwgewassen worden gesproeid, leveren ook risico's op voor bijen. Dat stelt de Europese voedselautoriteit Efsa na onderzoek van vier pesticiden, die neonicotinoïden als werkzame stof hebben. De middelen, die onder meer door Bayer en Syngenta worden gemaakt, worden op zeer grote schaal toegepast in de landbouw.

Al langer bestaan er grote zorgen over de zaadbehandeling van landbouwgewassen met deze bestrijdingsmiddelen. Het gif is 'systemisch', het zit in alle onderdelen van een plant, waardoor niet alleen zogenoemde plaagdieren, maar ook tal van andere bestuivende insecten, zoals wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen, risico's lopen als ze van de gewassen eten.

De Europese voedselautoriteit maakte gisteren na nader onderzoek bekend dat de risico's bij het besproeien van gewassen minstens zo groot zijn. De Efsa meldt ook dat er meer gegevens nodig zijn, het risico-onderzoek is niet alle gevallen compleet.

Volgens de Wageningse hoogleraar Frank Berendse, die eerder dit jaar betrokken was bij een grote studie van de Europese Akademies voor Wetenschappen naar de effecten van het bijengif, zijn de conclusies van Efsa opvallend. "Dit lijkt mij de voorbode voor een definitief Europees verbod op neonicotinoïden."

De Europese commissie stelde in 2013 al een tijdelijk verbod in op het gebruik van de bestrijdingsmiddelen voor gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn. Volgens Europese topwetenschappers is dat moratorium niet toereikend. Er is hard bewijs dat de nieuwe klasse van bestrijdingsmiddelen al in zeer lage doses grote effecten hebben op organismen waarvoor het gif helemaal niet is bedoeld. Ook weidevogels zouden door het gebruik van de middelen sterk in aantal zijn teruggelopen.

De lidstaten van de EU, onderzoekers en de industrie hebben tot eind september de tijd om aanvullende informatie over de middelen in te dienen bij de Efsa. Daarna zal de voedselautoriteit met definitieve conclusies komen over het gebruik van neonicotinoïden. Greenpeace pleitte gisteren direct al voor uitbreiding van het gedeeltelijke verbod op de middelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden