Ook Van Gerner haalt gelijk voor de rechter

Olympische voordracht Masela teruggedraaid

Voor de tweede keer in zeven weken heeft de gymnastiekbond KNGU een gevoelige juridische tik op de vingers gekregen. De bond is ook met de voordracht van Wyomi Masela voor de Olympische Spelen te voorbarig geweest, zo oordeelde de rechtbank in Zutphen, die eerder al de voordracht van Epke Zonderland als prematuur bestempelde. De KNGU mag pas bepalen wie er naar de Spelen gaan nadat alle wedstrijden waarin vormbehoud kan worden getoond achter de rug zijn.

In navolging van Jeffrey Wammes, die de voordracht van Zonderland met succes aanvocht, toetste Céline van Gerner vorige week de voordracht van Masela. Rechter Dirk Vergunst, die zich over beide kwesties moest buigen, ontdekte geen onderscheid in de twee zaken. Hij verwees in zijn uitspraak opnieuw naar het sjabloon turnen van sportkoepel NOC-NSF, waarin alle evenementen staan waar turners vormbehoud kunnen tonen. Zolang turners, in dit geval Van Gerner, die mogelijkheid niet wordt geboden kan de bond niemand voordragen, zo meende Vergunst.

De KNGU reageerde bij monde van topsportmanager Hans Gootjes teleurgesteld op het vonnis. Volgens hem was er wel degelijk een verschil in beide zaken. Zonderland had namelijk nog geen vormbehoud getoond toen hij werd voorgedragen, in tegenstelling tot Masela die wel aan alle eisen voor olympische kwalificatie heeft voldaan. De voordracht van Masela is zelfs door NOC-NSF al bekrachtigd. Per mail bevestigde de sportkoepel op 2 maart de kwalificatie van de 18-jarige turnster uit Almelo. Met als begeleidend tekstje: "Dit worden Masela's eerste Spelen."

Dat valt dus nog te bezien. De KNGU moet met een nieuwe voordracht komen als Van Gerner tijdens de EK in Brussel of de Challengerwedstrijden in Maribor of Gent met een score van 14.166 vormbehoud toont op balk. De 17-jarige turnster uit Emmeloord was tot dusver niet in staat om aan die eis te voldoen, omdat ze tijdens de WK van vorig jaar oktober in Tokio een zware voetblessure opliep. Op het moment dat Masela tijdens het testevent in januari olympische kwalificatie op sprong afdwong, zat Van Gerner met een gespalkte voet op de tribunes van de North Greenwich Arena in Londen.

Door tussenkomst van rechter Vergunst krijgt Van Gerner alsnog de kans om zich voor de Spelen in Londen te plaatsen. Ervan uitgaande dat zij vormbehoud toont, moet de KNGU - net als in de strijd tussen Zonderland en Wammes - opnieuw formuleren wie de meeste kans op een medaille maakt. In het kort geding van vorige week in Zutphen stelde de raadsman van de KNGU dat de kans op een finaleplaats voor Masela groter zou zijn, omdat het deelnemersveld op sprong vaak minder dicht is bezet. Dat argument werd destijds door de bond juist gebruikt tegen Wammes, die op de laatste vier WK's de finale op sprong haalde. Om maar aan te tonen dat de prestaties van Zonderland op de meer gangbare toestellen veel groter waren.

Van Gerner en Masela treffen elkaar morgen op de bondstraining in Heerenveen, ter voorbereiding op de interland tegen Zweden, aanstaande zaterdag in Waalwijk. Na die wedstrijd wordt de selectie bekendgemaakt voor de EK, van 8 tot 13 mei in Brussel. Van Gerner hoopt in de Belgische hoofdstad meteen aan de eis van vormbehoud te voldoen, waarna het laatste woord is aan topsportmanager Gootjes. Hij draagt, na advies van de selectiecommissie, de turners voor die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Spelen. Worden het de voorkeurskandidaten van de KNGU, Zonderland en Masela, of toch Wammes en Van Gerner?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden