Ook universiteit wil geschikte docent

amsterdam – Nieuwe universitair docenten moeten vanaf nu aantonen dat ze kunnen lesgeven. Voorheen lag de nadruk op hun wetenschappelijke kennis, nu moeten nieuwe docenten eerst een cursus volgen om ook didactische vaardigheden onder de knie te krijgen.

Voordat ze colleges mogen geven, moeten docenten voortaan in het bezit zijn van een zogenoemd Basiskwaliteit Onderwijs (BKO), een certificaat die door alle veertien Nederlandse universiteiten wordt erkend. Zo kunnen universiteiten onderling makkelijker docenten uitwisselen. Gisteren tekenden de veertien Rectores Magnifici van de Nederlandse universiteiten een overeenkomst.

Een bevoegdheid is niet wettelijk verplicht voor wie in het hoger onderwijs les wil geven. Weten universitair docenten dan niets over didactiek? „Iedere docent heeft wel eens feedback gehad op zijn werk als onderwijzer”, zegt de woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten. „Maar door het behalen van een BKO wordt de didactische vaardigheden van docenten erkend. Ook zittende docenten worden er vanaf nu meer op aangesproken tijdens functioneringsgesprekken, goed lesgeven hoort bij de kwaliteit van het onderwijs.”

De inhoud van de didactische opleiding verschilt per universiteit. Sommige bieden al langer cursussen. De docenten zijn tussen de 200 en 300 uur bezig met het behalen van hun certificaat. Zittende docenten hoeven geen opleiding te volgen, maar sommige instellingen, zoals de Universiteit Leiden, zien wel graag dat ook zij zich alsnog kwalificeren.

De studenten, die al eerder hebben aangedrongen op betere lesvaardigheid van docenten, zijn blij met het initiatief van de universiteiten. „Er zijn docenten die tijdens colleges alleen maar bezig zijn met het promoten van hun eigen boek”, zegt Lisa Westerveld, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). „Je merkt op de universiteiten dat wetenschap en onderzoek hoger gewaardeerd worden dan het onderwijs. Sommige docenten hebben nooit geleerd hoe ze les moeten geven. Nu is er eindelijk meer aandacht voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden