Ook uitvaart house-ondernemer moet een feest zijn

Weinig pakken zijn te zien op begraafplaats Zorgvlied, wel veel wit, veel gympen, wat roze en oranje. Tijdens de toespraken wordt duidelijk gemaakt dat de begrafenis van Miles Stutterheim, ondernemer in house-muziek, vrolijk moet zijn. 'Miles likes white and happy' stond al in een rondgestuurde e-mail. De 4000 aanplakbiljetten die in Amsterdam zijn begrafenis aankondigden waren met opzet vormgegeven als een aankondiging voor een feest. Geen sombere muziek dus, maar house en een oproep om te dansen. Het geluidssysteem van Zorgvlied blijkt van goede kwaliteit en in de veel te krappe hal -nog geen kwart van de aanwezigen past erin- beginnen de gasten aan een ongemakkelijke dans.

Stutterheim was veertien toen zijn broer Duncan, tien jaar geleden, begon met het organiseren van feesten. Het was de tijd dat house andere dansmuziek uit discotheken verdreef. De lichte, makkelijk verteerbare variant was hip, maar het agressieve gabber-house, met zijn onmelodieuze, beukende ritmes, was veroordeeld tot kleine zaaltjes. Dat veranderde toen Duncan de Jaarbeurs in Utrecht afhuurde voor een lucratief feest. De Thunderdome-feesten die hij daarna organiseerde waren een groot succes en er was een grote vraag naar Thunderdome-prullaria en cd's. Die markt werd bediend door Miles. De gabber-scene groeide explosief en daarmee de bedrijfjes van de broers ook, die in 1997 deels werden overgenomen door Wegener Arcade. Eind jaren negentig verdween gabber even snel als het was opgekomen en de broers richtten zich op een breder publiek. Hun nieuwe bedrijf ID & T organiseerde dit jaar een feest voor zo'n dertigduizend mensen in de Amsterdam Arena.

De vroeg rijke Stutterheim ontwikkelde een voorliefde voor snelle auto's en noemde zichzelf een thrill seeker. Die combinatie werd hem vrijdag fataal toen hij met hoge snelheid verongelukte bij de Rai, het congrescentrum waar ID & T vorig jaar een feest voor vijfentwintigduizend mensen gaf.

Beelden van feesten domineren ook een projectiescherm in de hal van Zorgvlied waarop Stutterheim te zien is met familie, in gezelschap van vrienden, of met een xtc-pil tussen de lippen. Na de condoleances staat een feest op het programma. Stutterheims begrafenis zal nog tot in de kleine uurtjes duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden