Ook Trouw doet mee

Kijk met me mee, zei de verslaggeefster van Al Jazeera. Ze droeg een kogelvrij vest en een helm van waaronder een haarlok wapperde. Ze stapte uit beeld en haar cameraman pande langs de horizon.

Ze bevonden zich op een hoog gebouw in Tripoli. De camera registeerde een zwarte rookwolk. Daar, zei de verslaggeefster, is het hoofdkwartier van Kadafi. Daar rookt het. En als de camera nu naar links gaat (de camera pande naar links) dan zie jullie een bos en dan zoomen we in op dat gebouw daar, dat is afgebrand, dat gebouw met die witte tenten daarvoor, en ik weet niet of jullie het kunnen zien, maar dan zie je mensen lopen en je ziet groene vlaggen wapperen. Het zijn de aanhangers van Kadafi. En het afgebrande gebouw is het gebouw waar Saif Kadafi zijn gasten ontving.

Kunnen jullie de mensen zien? Ja, we zien ze, zei de ankervrouw in Doha. En ik, in mijn werkkamer, zag ze ook.

Dit, zei de verslaggeefster, zijn de troepen van Kadafi, voor het eerst sinds de gevechten in Tripoli, in beeld. Ik keek er met open mond naar. Er waren mensen die renden, anderen sjouwden met iets wits, de ankervrouw dacht dat het zandzakken konden zijn. Kadafi's getrouwen hadden zich tot dan toe alleen gemanifesteerd als onzichtbare sluipschutters - dodelijk in hun stadsguerrilla. Dit bos, zei de verslaggeefster, is het van waaruit de resterende troepen van Kadafi opereren en hun mortieren afvuren.

En als we nu nog verder naar links pannen, vervolgde ze, dan zien jullie een groot wit dak, en daarachter, aan de rand van dat bos, ligt het Rixoshotel. Het Rixoshotel waar de buitenlandse journalisten al dagen zijn opgesloten, omsingeld door gewapende Kadafi-aanhangers.

Ik dacht aan Matthew. Matthew Chance van CNN, de man voor alle brandhaarden. Hij zat daar vast, in dat hotel, van waaruit hij wanhopige twitterberichten stuurde. In de laatste die ik las vroeg hij of iemand misschien een idee had waarom ze daar werden vastgehouden.

Intussen zei de verslaggeefster van Al Jazeera plotseling dat ze uit de lucht ging, want ze was gespot door een camera vanuit het Kadafikamp - het werd nu gevaarlijk. In dat kamp kijken ze ook Al Jazeera, net als bij de Navo, haar camera was een oorlogsinstrument geworden, dat strategische posities verried.

Het was bloedstollende televisie.

Ik maakte onmiddellijk een twitteraccount aan om Matthew te kunnen antwoorden. Pas op, had ik willen zeggen, ze zitten in het bos achter je hotel, ik zag het net op Al Jazeera. Bij hem in het hotel werkte de tv niet. En ik tikte: @mchancecnn It seems that the park bordering your hotelgarden is in the hands of Kadafi loyalists - we saw Al Jazeera first pics of them.

Nu was ik zelf deel van de oorlog geworden. Misschien hielp het hem, hij had na die dagen van opsluiting geen idee van wat er om hem heen gebeurde, hoorde alleen maar schieten. Ik wachtte op antwoord, terwijl Matthew weer in dekking ging - in doodsangst. Tot kort daarop zijn tweet volgde: Rixos crisis ends. All journalists are out!

Ik trilde nog na. Adrenaline.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden