Ook thuis de afwas doen kan vanaf nu 'circulair'

FRANK STRAVER

Vanaf nu is er een nieuwe manier om de vuile vaat weg te werken: 'circulair afwassen'. Het jonge groene bedrijfje Bundles gelooft er heilig in en gaat er vanaf vandaag de boer mee op.

De circulaire economie, waarin duurzaamheid en hergebruik centraal staat, is al moeilijk genoeg om grip op te krijgen. Dus wat moeten we ons voorstellen bij het circulaire afwassen?

Consumenten kunnen bij Bundles een vaatwasmachine - een kwaliteitsexemplaar - huren voor vijftien euro per maand. Ze betalen daarnaast per draaibeurt 40 cent. Een vast prijsje voor elke afwasbeurt zorgt ervoor dat mensen hun vaatwasser alleen volgeladen en niet ongebreideld aanzetten, denken de oprichters van de start-up, Marcel Peters (37) en Wouter Buijze (27). Dat bespaart stroom en afwasmiddel.

Als mensen apparaten als service gaan gebruiken in plaats van ze te kopen, zegt Peters, hebben bedrijven geen reden meer om voordelige machines te maken die relatief snel kapot gaan. Daarmee garanderen ze nu nog hun nieuwe 'verkoopmomenten'. Ondertussen groeit de afvalberg. Natuurlijk hebben ook de Miele-apparaten die Bundles aanbiedt niet het eeuwige leven. Maar gaan ze uiteindelijk stuk, dan beloven de afwaspioniers reparatie of hergebruik.

Het duurzame duo, dat via crowdfunding nog geld bij elkaar harkt voor bedrijfsgroei, is overtuigd van de kansen. Met het verkopen van abonnementen van wasmachines en drogers heeft Bundles het afgelopen jaar al een voorzichtig succes geboekt. In Nederland wordt de kleding van vierhonderd huishoudens al circulair gedaan. Als lokkertje voor klanten is er -jawel - een circulaire wasmand, gemaakt van oude spijkerbroeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden