Ook tegenstanders PvdA beslissen mee over lijsttrekker

Politieke tegenstanders van de PvdA staan klaar zich met de verkiezingen van de lijsttrekker te bemoeien, zeker nu mensen voor twee euro een maandje lid kunnen worden van de PvdA.

Neem Thierry Baudet. Hij wil met zijn Forum voor Democratie de Tweede Kamer in. Maar Baudet is op internet óók een petitie begonnen voor Jacques Monasch toen die zich donderdag kandideerde als politiek leider van de PvdA. Forum voor Democratie is voorstander van directe democratie, Monasch ook. 'Hij steunde ons, nu steunen wij hem', is het motto van de petitie.

Wordt Baudet nu lid van de PvdA, om Monasch in het zadel te helpen? Hij zou misschien wel willen, zegt hij. Maar hij mag niet: actieve politici van andere partijen zijn uitgesloten. Baudet heeft er natuurlijk geen bezwaar tegen als zijn medestanders wel meedoen aan het 'interessante experiment' bij de PvdA. Ook GeenPeil, net als Baudet initiatiefnemer van het referendum over Oekraïne, is op gedachten gebracht.

Vrijdag werd bekend dat mensen voor twee euro een maand lid kunnen worden van de PvdA. Dat idee is binnen de partij omstreden, maar het is geopperd door het partijcongres, en uitgewerkt door voorzitter Hans Spekman. De gedachte is dat sympathisanten uit geestverwante partijen zeggenschap moeten krijgen over de nieuwe leider van de PvdA, nog altijd de grootste op links die de kandidaat-premier levert.

In het buitenland bestaat het fenomeen al langer. Bij de Labourpartij in Engeland bijvoorbeeld konden mensen vorig jaar voor drie pond even lid worden. In conservatieve kring werd actie gevoerd voor de ultralinkse Jeremy Corbyn. Met hem aan het roer zou Labour in de ogen van de Tories zeker in de oppositie blijven. Corbyn won - en een jaar later had Labour aanzienlijk meer leden dan vóór de verkiezing. Op dat effect hoopt nu ook het PvdA-partijbestuur.

Er is volgens een woordvoerder maanden aan de nieuwe procedure gewerkt. De kandidaten die zich hebben gemeld voor de race wisten dus dat niet alleen de 46.000 huidige leden stemrecht hebben, maar ook nieuwe mensen, onvoorspelbaar in aantal en motief.

Vandaag maakt Lodewijk Asscher bekend dat hij kandidaat is. Volgens een peiling van Maurice de Hond is hij bij PvdA-stemmers favoriet met 48 procent, de huidige voorman Diederik Samsom volgt met 27 procent, 11 procent steunt Monasch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden