Ook tbs’ers hebben recht op een nieuwe kans

’Waarom ga je naar je werk? Wat is je motivatie? Dat zijn vragen waar het bij mij om draait en die ik steeds weer voor mezelf moet beantwoorden.” Jan (47) werkt 29 jaar in de zorg. Hij begon in een algemeen ziekenhuis, maar koos na een stage op de psychiatrische afdeling definitief voor de psychiatrie. „Omdat het daar helemaal om de mens gaat. Niet om een gebroken been of een kapotte nier, maar om het geheel.”

Nu werkt hij met tbs’ers in een forensisch-psychiatrische kliniek in Eindhoven. Iedereen kent hem daar als Jan. Op zijn werk worden achternaam en woonplaats niet bekendgemaakt. „Ik vind het iedere dag weer leuk om mensen te helpen. Wat is er sterker voor je gevoel van eigenwaarde dan dat je een patiënt die in de put zit er weer uit krijgt? Dat die persoon weer zin krijgt in het leven? Dat gevoel gaat zo diep. Je moet het helemaal zelf doen. Er is geen machine of computer die de omgang met mensen kan overnemen.”

Natuurlijk werkt Jan ook omdat er ’brood op de plank’ moet. „Maar om financiële motieven moet je niet in de zorg gaan werken. Het is echt geen vetpot. De voldoening en waardering haal ik uit de relatie met mensen: uit de dankbaarheid als het weer een beetje beter met ze gaat.”

In dat plezier wordt Jan wel eens gefrustreerd als tbs’ers weer eens negatief in het nieuws komen, doordat er één een delict pleegt tijdens proefverlof. „Door die incidenten zijn er collega’s die op feestjes liever niet over hun werk praten. Zij hebben geen zin zich te verdedigen. Maar ik durf die discussie best aan te gaan. Tbs’ers zijn ook gewoon mensen. Mensen die ziek zijn, maar niet onbehandelbaar. Ik vind dat ze recht hebben op een nieuwe kans en het is heel vervelend dat patiënten die eraan toe zijn weer naar buiten te gaan, door strengere regels worden tegengehouden.”

Jan heeft door die negatieve verhalen nooit overwogen ander werk te zoeken. „Je kunt redeneren dat het criminelen zijn die je vast moet zetten, maar het blijven mensen, met wie je echt wel iets kunt. Daarom blijft dat werk leuk . Het is mijn passie geworden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden