Ook tafeltennisduo heeft medailleplan

PAPENDAL (ANP) - Geen roeiers, geen volleyballers, maar tafeltennissers deze keer. Ook in de wereld van het pingpong heeft het fenomeen Olympisch plan zijn intrede gedaan. Het Nederlandse mannendubbel Danny Heister en Trinko Keen moet het in Sydney gaan doen: een medaille halen.

Daartoe heeft het tweetal in samenwerking met de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) een draaiboek opgesteld: het zogenoemde mannendubbelplan. NOC-NSF heeft inmiddels financiële steun toegezegd voor het stappenplan. De NTTB draagt financieel ongeveer 60 procent bij; NOC-NSF neemt de rest voor zijn rekening. De NTTB zet zich vol in voor de twee, omdat de bond verwacht dat het dubbel de grootste Nederlandse kanshebber is op eremetaal in Sydney.

Het idee behelst in het kort dat Heister en Keen zich in de training gaan toeleggen op het dubbelspel. Ook moeten ze deelnemen aan NK, EK, WK en de Pro Tour-wedstrijden, waar ze tegen wereldtoppers uitkomen.

Coaches van het duo worden Paul Haldan (vanaf 1 januari 1998) en Peter Engel. De eerste op verzoek van Keen en Heister, de tweede is hun door de bond toegewezen. Twee kapiteins op één schip, dus. Haldan: “Het kan niet anders omdat ik ook na 1 januari niet fulltime beschikbaar ben.”

Hij verwacht overigens niet al te veel problemen. “We werken in nauw overleg, nemen samen de beslissingen. De spelers en wij zijn alle vier eindverantwoordelijk voor het resultaat.” Heister en Keen (beiden 26) nemen de ietwat ongemakkelijke constructie op de koop toe. Ze zijn allang blij dat ze zich voorlopig in de rug gesteund voelen.

De handen zijn immers vrij om het batje vast te houden. Ze moeten zich alleen sportief bewijzen, de financiën vormen geen zorg meer. “Net na de Spelen in Atlanta hebben we zelf Sydney al tot hoofddoel gesteld”, aldus Amsterdammer Heister. “We zijn nu blij met de steun. Dat de middelen er zijn is belangrijk.”

In principe vindt er jaarlijks een evaluatie plaats. Einde volgend jaar is de eerste. Zijn de vorderingen naar tevredenheid van alle partijen, dan zal de financiële steun worden voortgezet. Zo niet, dan is de kans groot dat de geldkraan dicht gaat. Ook in dat geval gaan de beide linkshandige spelers door op de uitgestippelde route, maar zonder geldelijke steun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden