Ook Suriname ontdekt seksueel geweld

PARAMARIBO - Een kort geding dat de leiding van de kunstacademie in Paramaribo heeft aangespannen tegen de plaatselijke journaliste Eudya Vos heeft nu ook in Suriname de discussie aangewakkerd over 'ongewenste intimiteiten' en ander sexueel geweld tegen vrouwen.

De zaak heeft het al tot vragen in het parlement gebracht. Vele krantekolommen zijn de afgelopen weken volgeschreven over het in Suriname nog heel tere onderwerp van seksueel geweld tegen vrouwen.

Aanleiding voor het kort geding waren de publikaties van journaliste Eudya Vos op haar vrouwenpagina in het dagblad De Ware Tijd over een hulpverlener. Deze C. is begeleider op de afdeling Jeugdzorg van het ministerie van sociale zaken. Hij werd op non-actief gesteld nadat een reeks gevallen van misbruik van vrouwelijke clienten aan het licht kwam. Aan die maatregel ging onder meer een bezetting vooraf van de afdeling Jeugdzorg, uitgevoerd door collega's die niet meer met Comvalius wilden samenwerken. Hij zou zich onder andere hebben vergrepen aan een zestienjarig zwakzinnig meisje.

Op dit moment loopt een onderzoek van de inspectiedienst van Sociale Zaken naar C. Naast zijn baan op het ministerie is hij ook student maatschappelijk werk aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs. Bestuur en directie van deze academie vinden het niet hun taak een standpunt in de affaire in te nemen, en wilden niet ingaan op de eis van leerlingen en enkele docenten C. van het examen uit te sluiten.

Maar wel zei het bestuur het vertrouwen op in docente Julia FungKim, die de zaak aankaartte bij de academieleiding en die volgens de directie mede-verantwoordelijk is voor de vele negatieve publiciteit rond de academie. Fung-Kim is op de academie speciaal belast met vrouwenzaken. "Toen ik bij de academieleiding om aandacht voor de zaak vroeg, werd mij te verstaan gegeven dat 'iedereen het toch doet', aldus de docente. Bestuur en directie ontkennen zich in dergelijke bewoordingen te hebben uitgelaten.

In haar column 'Typisch' haalde Eudya Vos fel uit naar de academieleiding over de gang van zaken, die volgens haar niet verwonderlijk is, "want ze zitten zelf te frunniken aan studentes en typistes" . En ze vervolgt: "Met zo een grondhouding van directie en docenten kunnen we inderdaad bidden en hopen dat de afgeleverde studenten beter deugen dan hun leermeesters" .

Ze werd vervolgens door de academieleiding voor de rechter gesleept met als eis onder meer rectificatie van de gewraakte column. En de houding van de academiedirectie veroorzaakte weer een stroom van publiciteit en vragen in de Nationale Assemblee.

Door de zaak C. wordt er flink geduwd tegen een taboe dat nog volop heerst in de Surinaamse samenleving: ongewenste intimiteiten op het werk en seksueel molest van vrouwen. Eudya Vos: "Na mijn eerste column zijn allerlei organisaties in de weer gegaan om het probleem naar de oppervlakte te brengen. Bij Sociale Zaken, nota bene een ministerie dat zich veel bezig houdt met hulpverlening, komt het bijna dagelijks voor dat er misbruik wordt gemaakt van vrouwelijke clienten. Het is heel gebruikelijk dat baantjes worden behouden en promoties vergeven, waarbij vrouwen dan vaak een seksuele tegenprestatie wordt opgedrongen."

Surinaamse vrouwenorganisaties zijn nu bezig met het aanleggen van een soort zwarte lijst van personen van wie bekend is dat zij zich schuldig maken aan misbruik van clienten of ondergeschikten. "Het gaat dan meestal om werkgevers, hoofden van afdelingen, enzovoorts. We willen dat overheidsinstanties een principieel standpunt innemen ten aanzien van dit gedrag."

Tieneke Sumter, secretaris van de stichting Stop Geweld tegen Vrouwen, noemt seksueel molest van vrouwen een 'ingebakken probleem in de Surinaamse samenleving'. "In het half jaar dat we nu bestaan zijn er meer dan tweehonderd meldingen van seksueel geweld binnengekomen. En het is hoogswaarschijnlijk nog maar het puntje van de ijsberg" , aldus Sumter.

Minister Hedy d'Ancona sprak onlangs tijdens haar bezoek aan Suriname onder andere met de stichting Stop Geweld en beloofde een bijdrage te verlenen aan de bestrijding van het probleem.

Vos: "Het is goed dat dit een rol speelt in de ontwikkelingssamenwerking. Tot nu toe kwam het geld vooral in handen van mannen. Hierdoor is de positie van veel vrouwen nog kwetsbaarder geworden. Het is belangrijk dat er kritisch gekeken wordt naar de instanties die de geld krijgen. Instanties die geen standpunt willen innemen als vrouwen lichamelijk, geestelijk of moreel worden onderdrukt, zouden geen geld moeten ontvangen" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden