Ook studenten hebben last van pestgedrag

AMSTERDAM - Pesten komt niet alleen voor op basisscholen en in het voorgezet onderwijs maar ook studenten op hogescholen blijken regelmatig slachtoffer van pestgedrag. Twee studenten van de Open Universiteit in Heerlen onderzochten voor hun doctoraal-scripties het pestgedrag op de Hogescholen van Den Bosch en op de Hogeschool Zuyd (voorheen hogeschool Maastricht).

Het HBO-journaal van deze maand publiceert alvast de uitkomst en die valt niet mee: zestien procent van de studenten op de hogescholen is slachtoffer van pesten, discriminatie of seksuele intimidatie.

Populaire pestmethoden bleken: roddelen, de ander belachelijk maken, buitensluiten en grapjes maken ten koste van de ander. Fysiek geweld kwam minder voor en bij seksuele intimidatie ging het ook zelden om een fysieke aanraking, maar veel meer om opdringerigheid, porno op internetsites en gluren en staren.

De steekproef op de Hogeschool Zuyd had een grote respons. Onderzoekster Francine Simons-Hendriks stuurde vragenlijsten naar 1300 van de 7000 studenten en kreeg bijna de helft ingevuld terug. Twee faculteiten sprongen er ongunstig uit: de technische faculteit en de pabo.

Het HBO-journaal noemt de percentages niet huizenhoog en ook het college van bestuur begrijpt de uitkomst niet erg. Dat meisjes het moeilijker hebben op technische faculteiten was al bekend, maar op de pabo..? Daar zitten voornamelijk vrouwelijke studenten. Beide hogescholen gaan wel 'aan de slag' met het onderwerp, want ieder pestgeval is er immers een te veel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden