Ook sterke toename asielzoekers in Duitsland

Eritrese vluchtelingen aan de kust van LampedusaBeeld ANP

Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland is het aantal asielzoekers sterk gestegen. In april vroegen ongeveer 11.500 mensen in Duitsland om asiel. Dat was 34,4 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn vandaag laten weten.

In de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal asielzoekers in Duitsland opgelopen tot bijna 50.000, bijna twee derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Servië en Afghanistan, maar ook Macedoniërs, Albanezen en Bosniërs weten de weg naar het Nederlandse buurland te vinden.

Het aantal asielzoekers in Duitsland stijgt al langer. Vorig jaar vroegen 127.000 buitenlanders er asiel aan. Dat was een stijging met 64 procent in vergelijking met 2012 en het hoogste aantal sinds 1999.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei gisteravond dat het aantal asielzoekers in Nederland de laatste tijd alarmerend is gestegen. Per week komen er 1000 naar Nederland, vooral Syriërs en Eritreeërs. Volgens zijn berekeningen kan aantal dit jaar oplopen tot 65 duizend. Vooral Syriërs en mensen uit Eritrea weten ons land te vinden.

Marechaussee
De marechaussee speelt in op de flinke toename van asielzoekers. 'We zetten onze capaciteit nu op een andere manier in', vertelt Alfred Ellwanger van de marechaussee. 'Het grootste deel van de asielzoekers uit Eritrea probeert vooral via de zuidelijke grens van Nederland ons land binnen te komen. Daarom hebben we het grootste deel van onze capaciteit van onze mobiele controles nu daar naartoe verplaatst. Dat is het voordeel van onze mobiele controles. Daarmee kunnen we snel schuiven.'

Teeven denkt dat er bij de toestroom van asielzoekers uit Eritrea sprake is van georganiseerde mensensmokkel. Het Openbaar Ministerie onderzoekt dat, samen met de marechaussee en de nationale politie. Teeven hoopt dat iedereen de ogen en oren openhoudt voor signalen die duiden op mensenhandel en verdenkingen melden.

Nieuwe opvanglocaties
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is druk bezig om nieuwe locaties te vinden om de vele asielzoekers op te vangen. Zo krijgen in een leegstaande kazerne in Budel maximaal 1200 asielzoekers onderdak. Mogelijk komen daar sporthallen en leegstaande scholen bij. In het ergste geval, als er verder niets zou gebeuren, zou het nodig zijn weer asielzoekers op te vangen in tentenkampen of in leegstaande gevangenissen, aldus Teeven.

Ondertussen proberen de diensten de migratiestroom naar Nederland te stoppen. Zo is het mobiel toezicht in de grensgebieden in de afgelopen weken flink toegenomen. Het gaat om honderden extra patrouilles van de vliegende brigades van de marechaussee, zei de staatssecretaris. De herinvoering van grenscontroles, waarvoor onder meer het CDA en de PVV pleiten, kan niet zomaar vanwege het Europese Schengenverdrag.

'Dit moet in een aantal maanden volstrekt getackeld zijn. Dit zijn aantallen die niet te behappen zijn voor Nederland', aldus Teeven.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden