Ook SPLM schuwt fraude niet

Aanhangers van de kandidaat van de SPLM, Taban Deng, vieren diens omstreden overwinning in de deelstaat Unity. (FOTO AFP) Beeld
Aanhangers van de kandidaat van de SPLM, Taban Deng, vieren diens omstreden overwinning in de deelstaat Unity. (FOTO AFP)

De uitslag van de verkiezingen van 11 tot 16 april in Soedan stond al van tevoren vast, en werd gisteren bekend gemaakt. Staatshoofd Omar al- Bashir – gezocht door het Internationale Strafhof wegens oorlogsmisdaden in Darfur – won met 68 procent van de stemmen. Salva Kiir haalde in het semi-autonome Zuiden bijna 93 procent en mag daar aanblijven als president.

Ilona Eveleens

Onafhankelijke waarnemers hadden al gemeld dat de vertoning met vrije verkiezingen weinig te maken had. Als underdog in de oorlog tegen het islamistische Noorden verwierf Zuid-Soedan veel sympathie in het Westen. Maar de reputatie van het SPLM, de zuidelijke bevrijdingsbeweging en nu de grootste partij, heeft door geweld en intimidatie bij de stembusgang in het Zuiden een flinke deuk opgelopen.

Het SPLM had zich vlak van tevoren teruggetrokken uit de nationale verkiezingen en gaf daarmee Al-Bashir ruim baan. Waarschijnlijk was er op de achtergrond een deal gesloten tussen de twee leiders over het komend referendum over afscheiding van Zuid-Soedan.

Erger is dat de zuidelijke leiders met die grove – en onnodige – intimidatie in hun eigen gebieden munitie hebben verschaft aan Al-Bashir. Die sprak gisteren op tv over een ’morele overwinning’ en hij beloofde dat het referendum in januari doorgaat.

Maar het blijft de vraag of Khartoem afstand wil doen van die regio waar ruim 80 procent van de Soedanese olievelden ligt. Al-Bashir kan straks de referendumuitslag weigeren vanwege fraude. Tenslotte heeft het Zuiden nu al getoond dat het daartoe prima in staat is, evenals het Noorden trouwens.

Leider Fadil van de noordelijke Ummapartij sprak van een ’farce’. „Het is een politiestaat. Al-Bashir heeft nog geen 51 procent van de stemmen gehaald”, klaagde hij.

President Kiir en zijn partij, de SPLM, zijn minder populair geworden, maar vormen wel het team dat Zuid-Soedan door dat referendum moet loodsen.

Vrijdag werden 58 leden van het Rizeigat nomadenvolk gedood in een gevecht met het Zuid-Soedanese leger. Rizeigat streden aan de zijde van Khartoem tijdens de oorlog met het Zuiden (1983-2005). De gevechten vonden plaats aan de grens tussen de zuidelijke deelstaat West-Bahr el Ghazal en Darfur, waar Rizeigat leven. De grenzen zijn niet overal even duidelijk. In de olierijke Unity-deelstaat heeft de impopulaire gouverneur Taban Deng Gai zichzelf tot winnaar uitgeroepen, hoewel aanvankelijk de onafhankelijke kandidate Angelina Teng voor lag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden