Update

Ook Solidaridad ging naar Panama

Nico Roozen, directeur van Solidaridad. Beeld Foto: Leonard Faustle
Nico Roozen, directeur van Solidaridad.Beeld Foto: Leonard Faustle

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame handel Solidaridad maakt gebruik van brievenbusfirma's in Panama, Hongkong en Zuid-Afrika, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.

Van onze verslaggevers

Via een stichting in Panama - een land waar Solidaridad geen activiteiten of medewerkers heeft - doet Solidaridad betalingen aan dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Op die manier hoeft Solidaridad geen belasting te betalen over internationale transacties. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) blijkt niet op de hoogte van de constructie en onderzoekt of Solidaridad hiermee binnen de normen van het keurmerk voor goede doelen is gebleven.

Internationale structuur
Solidaridad was tot 2009 een puur Nederlandse stichting. Sindsdien bouwde de ontwikkelingsorganisatie aan een nieuwe, internationale structuur. Daarvoor werden stichtingen, zoals die in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika opgezet. Die sturen op hun beurt de verschillende regionale en continentale kantoren aan. Het resultaat is een zeer complexe organisatie. "Het is een labyrint, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien", stelt directeur Nico Roozen.

In Panama koos Solidaridad voor een type stichting dat over het algemeen gebruikt wordt door rijke particulieren om hun vermogen veilig te stellen. Oprichters en begunstigden van dit soort Panamese stichtingen worden niet bekendgemaakt en de stichtingen hoeven geen jaarrekeningen op te stellen.

Transparantie
Uit het onderzoek van Trouw en het FD blijkt dat Solidaridad zelfs moeite deed om de transparantie nog verder in te perken. Miljoenen aan Nederlands geld, van onder andere het ministerie van buitenlandse zaken en de Nationale Postcode Loterij, worden door de Nederlandse Stichting Solidaridad overgemaakt naar deze Panamese stichting.

Volgens Solidaridad-directeur Nico Roozen is het belangrijk om organisaties op andere continenten op te zetten. Zo kan Solidaridad aanspraak maken op beurzen en fondsen die niet toegankelijk zijn voor Nederlandse organisaties.

Bovendien, zegt Roozen, betaalt Solidaridad in Nederland - net als andere goede doelen - geen belasting. Solidaridad wil ook in het buitenland en bij internationale transacties geen belasting betalen. "Het zou vervelend zijn als interne geldstromen fiscaal belast worden", aldus de directeur.

Het CBF was niet op de hoogte van het bestaan van deze Panamese stichting en zet vraagtekens bij de transparantie ervan. "Het is voor donateurs van groot belang om te weten waar hun geld naartoe gaat", zegt directeur Roline de Wilde van het CBF. "Solidaridad lijkt nu weinig openheid te geven over hoe het precies zit met die Panama-constructie. Wij hebben al aangegeven dat dit anders moet."

Update 11.03 uur
Solidaridad heeft per direct alle contacten met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca verbroken.

Zaterdag in Trouw meer over Solidaridad en de Panama Papers: 'Solidaridad raakte verzeild in een labyrint'.

Correctie
Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie stond dat Solidaridad bekend is van onder meer Max Havelaar en andere keurmerken. Solidaridad-voorzitter Nico Roozen was in 1988 weliswaar mede-oprichter van de Stichting Max Havelaar, maar de stichting Max Havelaar is niet verbonden met de Stichting Solidaridad. Ze maakt ook geen deel uit van het netwerk dat in dit artikel wordt beschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden