Ook Silicon Valley in India groeit als kool

Indiase ingenieurs dromen van een baan bij Philips

MARONA VAN DEN HEUVEL

MUMBAI - De campus voor Research and Development (R&D) van Philips in het Indiase Bengaluru (vroeger Bangalore) heeft veel weg van een Amerikaanse universiteitscampus. Een shoppingmall-achtig gebouw met terrasjes aan een overdekte straat, banners met 'There is no such thing as a bad idea'. Alleen de palak paneer en murgh makhani die mensen met rotibroodjes uit ijzeren bakjes scheppen, zijn anders.

"Philips heeft 20 tot 25 procent van zijn wereldwijde softwareontwikkeling gevestigd in het Philips Innovatie Centrum (PIC) in Bengaluru", vertelt Srinivas Prasad, CEO van het centrum. Op de campus werken zo'n 2000 man. Het bedrijf levert apparatuur die op de campus is ontwikkeld aan de Indiase medische markt, zoals een echografie-apparaat op iPadformaat en de laatste MRI-scanner met veelkleurige led-lampjes, speciaal om de patiënt op zijn gemak te stellen.

Veel Nederlandse bedrijven en multinationals, waaronder Shell, Unilever en DSM, verplaatsen een deel van hun R&D naar Bengaluru. Agrarische bedrijven als Rijk Zwaan doen er aan zaadveredeling.

Waarom juist Bengaluru? "Er is een enorm aanbod aan hoogopgeleide ingenieurs in India", vertelt Jos van Haaren, hoofd onderzoek gezondheidszorg op de campus. Sinds een jaar of twaalf zijn er veel ingenieursopleidingen bijgekomen in India. Volgens schattingen komen er elk jaar 750.000 nieuwe ingenieurs op de markt. "Bovendien spreken ze allemaal goed Engels en zijn de arbeidskosten laag." Voor net afgestudeerde ingenieurs is een baan in Bengaluru een droom die uitkomt. Een beginnend ingenieur op de Philips-campus verdient zo'n 800 euro netto per maand, het gemiddelde maandinkomen in India is ruim 70 euro.

De R&D- en IT-sectoren blijven groeien in Bengaluru. CEO Prasad verwacht dat de Philips Innovatie Campus ook dit jaar weer met 15procent toeneemt. Ook andere bedrijven hebben hoge verwachtingen. Intel kondigde begin dit jaar aan meer dan 120 miljoen dollar te investeren in uitbreiding van zijn R&D-centrum in Bengaluru.

Naryana Murthy, medeoprichter en baas van de Indiase softwaregigant Infosys, meldde dat het bedrijf in 2014 15.000 à 16.000 nieuwe ingenieurs zal aannemen. Dit vanwege de groeiende vraag naar outsourcing op de Europese en Amerikaanse markten.

Toen de IT-markt in India ontstond, waren de eerste activiteiten eenvoudige diensten, zoals het invoeren van data. Geleidelijk aan werd dit uitgebreid met onder meer call-services en nu zijn het meer gecompliceerde producten als de ontwikkeling van software voor bijvoorbeeld online bankieren. CEO Prasad verwacht dat er nog meer services naar India zullen verhuizen. "De serviceproviders hier hebben al veel expertise opgebouwd door te werken met verschillende bedrijven wereldwijd."

Ook zullen bedrijfsprocessen in de nabije toekomst vaker naar India verhuizen, volgens Van Haaren, zoals systemen voor eindejaarsbeoordelingen en klantcontacten.

Maar behalve grote voordelen zijn er ook uitdagingen, vertelt Prasad. "De industrie is zo nieuw dat er maar weinig senior ingenieurs zijn. Ook zijn er nog niet voldoende bedrijven die expertise aanbieden op bijvoorbeeld mechanisch of elektronisch gebied", zegt Prasad.

Ook Van Haaren ziet uitdagingen. "In India moet je er altijd rekening mee houden dat dingen minder goed georganiseerd zijn, afspraken op het laatste moment worden afgezegd en dat de elektriciteit af en toe uitvalt."

undefined

Ook elders

Het merendeel van de R&D- en IT-campussen is te vinden in Bengaluru, maar ook in steden als Hyderabad, Gurgaon, Pune, Mumbai, Chennai en Noida staan grote bedrijfsparken. KPN, ABN Amro en ING laten backoffice-werk doen in Pune en Mumbai. Tata Consulting Services (TCS) heeft in India IT-campussen waar tussen de 15.000 en 40.000 man aan het werk zijn, onder meer om software voor ABN Amro en ING te ontwikkelen. De werknemers van TCS opereren in verschillende tijdzones om optimale service te bieden en lokale storingen op te vangen. TCS is van plan om in 2014 zo'n 55.000 nieuwe ingenieurs aan te nemen; daarvan worden er 25.000 geworven op de universiteitscampus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden