Ook Shell moet winstbelasting gaan betalen, vinden GroenLinks, PvdA en SP

Bart Snels, Tweede Kamerlid van GroenLinks in oktober vorig jaar tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de schikking van ING wegens het mogelijk maken van witwassen door de bank.  Beeld ANP
Bart Snels, Tweede Kamerlid van GroenLinks in oktober vorig jaar tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de schikking van ING wegens het mogelijk maken van witwassen door de bank.Beeld ANP

De Tweede Kamer wil dat ook Shell winstbelasting gaat betalen. Drie partijen stellen voor om een voor het bedrijf gunstige belastingconstructie in te perken.

GroenLinks, SP en PvdA willen door een wetswijziging bereiken dat Shell winstbelasting gaat betalen. Zij stellen voor de aftrek te beperken van verliezen die bedrijven lijden in het buitenland. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie reageren positief op de regeling, die volgens het ministerie van financiën honderden miljoenen aan extra belasting kan opbrengen.

Initiatiefnemer is het Kamerlid Bart Snels van GroenLinks. “Grote bedrijven betalen te weinig belasting”, zegt hij in een toelichting. “Shell betaalt zelfs helemaal geen winstbelasting omdat het bedrijf gebruikmaakt van het verrekenen van verliezen, zo bleek uit onderzoek van Trouw. Daaraan moeten we paal en perk stellen.”

Snels verwijst naar een publicatie uit november in deze krant, waarin ingewijden stellen dat Shell al jaren geen winstbelasting betaalt in Nederland. Door gebruik te maken van verschillende aftrekposten weet het concern de winst in Nederland telkens op nul te laten uitkomen. Het wetsvoorstel wil één van die aftrekposten flink beperken, namelijk de verrekening van zogeheten liquidatieverliezen, die ontstaan als dochterbedrijven in het buitenland worden opgedoekt.

Verliezen opsparen

Bedrijven mogen de verliezen van buitenlandse dochters nu nog wereldwijd, en tot in lengte van jaren, verrekenen met de Nederlandse winstbelasting. Het voorstel is om dat te beperken tot verliezen binnen de Europese Unie. Daarnaast vervallen liquidatieverliezen die langer dan drie jaar niet zijn verrekend, wat bedrijven minder mogelijkheden geeft om verliezen ‘op te sparen’ en in de toekomst alsnog te verrekenen.

Snels wijst er in een toelichting op dat de liquidatieverliesregeling sowieso een rare uitzondering in de belastingwetgeving vormt. “Voor de winstbelasting kennen we de deelnemingsvrijstelling, die bepaalt dat buitenlandse winsten in Nederland niet nog eens worden belast. Waarom zouden we dan toestaan dat buitenlandse verliezen wel mogen worden verrekend in Nederland?”

Snels zegt ‘goede hoop’ te hebben dat het voorstel kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. “De hele Tweede Kamer reageerde boos en verbaasd op het nieuws dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. En de hele Tweede Kamer wil dat Shell daarover uitleg komt geven in een hoorzitting.”

Die zitting staat gepland voor overmorgen. Shell weigerde vorige week nog te verschijnen, maar ging onder druk van de Tweede Kamer toch overstag.

Tijd is rijp

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie houden een slag om de arm maar zijn voornamelijk positief. “Het is een interessante initiatiefwet. Zeker het in de tijd beperken van verrekening van verliezen vind ik positief”, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie: “De tijd is rijp om deze constructie aan te pakken.”

Het CDA wil eerst het voorstel goed bekijken en de VVD was niet bereikbaar voor commentaar.

Snels geeft toe dat het voorstel in eerste instantie gericht is op Shell, maar benadrukt dat de beperking voor alle bedrijven gaat gelden. “Uit onderzoek van Trouw blijkt dat Shell op grote schaal van deze regeling profiteert. Dan moeten we niet boos worden op Shell, maar de wet aanpassen.”

Bang dat bedrijven als Shell zullen wegtrekken uit Nederland als voor hen gunstige belastingregelingen worden ingeperkt, is Snels niet. “Bedrijven zijn heel belangrijk voor Nederland, maar Nederland ook voor hen. Ze profiteren van de goede infrastructuur en onderwijs hier, dan is het normaal dat ze daaraan hun eerlijke deel bijdragen. En ook in de nieuwe situatie heeft Nederland nog altijd een zeer royale belastingwetgeving voor bedrijven.”

Lees ook:

Shell wil niet naar de Tweede Kamer komen om over belastingontheffing te praten

Shell weigert naar de Tweede Kamer te komen om uitleg te geven over het belastingregime voor multinationals.

‘Shell betaalt in Nederland geen winstbelasting’

Shell betaalt volgens ingewijden al jaren geen winstbelasting in Nederland. Een vertrouwelijk intern document van het ministerie van financiën ondersteunt dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden